Statele Unite intenționează să BOMBARDEZE masiv obiective militare din Irak și Siria

Statele Unite intenționează să BOMBARDEZE masiv obiective militare din Irak și Siria
Publicat: 01/02/2024, 17:48

Statele Unite intenționează să efectueze bombardamente masive asupra unor obiective din Irak și Siria, inclusiv asupra unor baze în care sunt militari iranieni, ca ripostă la atacurile islamiste care au vizat în ultimele luni trupele americane din Orientul Mijlociu.

Oficiali americani au declarat sub protecția anonimatului, pentru postul CBS News, că Administrația de la Washington a aprobat planuri pentru efectuarea de bombardamente masive, timp de câteva zile, asupra unor obiective militare din Irak și Siria.

Atacurile ar putea viza inclusiv baze în care se află militari iranieni sau echipamente ale Iranului, conform oficialilor de la Washington.

Nu se știe când vor avea loc raidurile aeriene, iar un factor determinant va fi vremea. Statele Unite au capabilitățile necesare a efectua bombardamentele în orice condiții meteo, dar Pentagonul preferă să aibă vizibilitate foarte bună asupra țintelor, pentru a evita producerea de victime colaterale.

Grupuri islamiste pro-iraniene au lansat aproximativ 160 de atacuri asupra bazelor militare americane din Orientul Mijlociu din cauza susținerii acordate de SUA ofensivei israeliene în Fâșia Gaza, lansată ca ripostă la atacurile teroriste produse în Israel pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți.

Trei militari americani au fost uciși în urma unui atac cu drone care a vizat duminică Baza militară Turnul 22 (Tower 22), situată în nord-estul Iordaniei, în apropierea frontierelor cu Siria și Irak. Cel puțin 40 de militari americani au necesitat îngrijiri medicale după atac, mulți pentru traume psihice. Statele Unite au trupe în estul Siriei și în Irak în cadrul misiunii de combatere a grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh).

Președintele Joe Biden a atribuit atacul ”grupurilor militante radicale susținute de Iran”. ”Vom riposta. Îi vom trage la răspundere pe toți cei responsabili, în modul și în momentul alese de noi”, a avertizat liderul de la Casa Albă.

”Credem că atacul din Iordania a fost planificat, finanțat și comis de un grup denumit Rezistența Islamică din Irak, o organizație din care fac parte mai multe facțiuni, inclusiv Kataib Hezbollah”, a declarat miercuri John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Joe Biden a declarat că a luat decizia privind riposta la atacul asupra unei baze americane din Iordania, atribuind Iranului responsabilitatea indirectă, dar semnalând că nu vrea un război cu Teheranul. Întrebat de jurnaliști dacă a decis cum va riposta la atacul din Iordania, Biden a răspuns: ”Da”.

Rugat să spună dacă Iranul este responsabil, Biden a precizat: ”Consider că Iranul este responsabil în sensul că le furnizează armament celor care au comis atacul. Nu cred că avem nevoie de un război mai amplu în Orientul Mijlociu, nu vreau acest lucru”.

Iranul a transmis avertismente Statelor Unite

Iranul a avertizat că va riposta la orice atac al Statelor Unite. ”Auzim amenințări din partea oficialilor americani, eu le spun că ne-au testat deja și că ne cunoaștem unii pe alții, nicio amenințare nu va rămâne fără răspuns. Noi nu vrem un război, dar nici nu ne temem de război”, a declarat Hossein Salami, comandantul Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

Hossein Amirabdollahian, ministrul iranian de Externe, a îndemnat Washingtonul să se concentreze pe o soluție politică pentru evitarea escaladării conflictului din Orientul Mijlociu.

”Statele Unite trebuie să înceteze amenințările și să se concentreze pe o soluție politică. Trebuie să accepte ideea existenței rezistenței islamice”, a atras atenția ministrul de Externe de la Teheran.

Foto: Profimedia

Citește și:

SUA continuă eforturile pentru un acord între Israel și Hamas /Casa Albă AMENINȚĂ grupurile islamiste, dar nu vrea război cu Iranul

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple