Locuitorii „celui mai est-european oraș britanic”, Boston, au opinii împărțite despre migrare

Locuitorii celui mai est-european oraș britanic, Boston, au opinii împărțite despre migrare
Publicat: 02/12/2013, 12:23
Actualizat: 02/12/2013, 12:23

Trei familii din Boston, „cel mai est-european oraș din Marea Britanie”, în Lincolnshire, originare din Anglia, România și Polonia, au opinii împărțite cu privire la posibilitatea venirii altor imigranți, după anularea restricțiilor impuse românilor și bulgarilor, relatează BBC News online.

Potrivit ultimului recensământ, în 2011 doar 84% din populația Bostonului se mai declara de naționalitate britanică, devenind a doua localitate după Londra cu cei mai numeroși deținători de pașapoarte altele decât britanice, iar la o școală două treimi din elevi provind din familii de imigranți.

Liliana Demeter, o asistentă NHS, care s-a mutat în Marea Britanie, din România, cu locul de muncă și locuiește în Lincolnshire din 2004, împreună cu soțul, un electrician, și trei fii, consideră că restricțiile impuse românilor și bulgarilor sunt incorecte. „Fie ești în UE, fie nu ești”, spune ea, adăugând că doar cei calificați imigrează, „cei de care au nevoie” țările gazdă, iar „celorlalți nu li se permite să vină”.

Însă ea apreciază că românii vor migra în Marea Britanie pe „piața neagră a muncii”, fără să plătească taxe, în cazul în care sunt menținute restricțiile. În opinia sa, stereotipul presei despre români este incorect. „Vă pot duce la toți prietenii mei români aici, în Boston, care sunt asistenți sociali, asistentenți și așa mai departe, și veți vedea că sunt oameni foarte buni, au copii, mergem la biserică în fiecare duminică”, spune ea.

„Am purtat toate aceste discuții că noi venim și luăm locurile de muncă. Nu este adevărat. Și noi mergem la interviuri, așa cum merg și ei, nu-i așa? Cred că unul dintre avantajele noastre este că noi avem o cultură a muncii, deoarece venim dintr-o (fostă) țară comunistă”, subliniază ea.

Fiul ei, Rareș, în vârstă de 15 ani, are mulți prieteni britanici, dar i-ar plăcea ca mai mulți români să imigreze la Boston. „Pentru că la școală aproape toți sunt englezi”, spune el. „Abia aștept să văd mai multe persoane din România că vin aici”, adaugă tânărul.

Milena Czaplinska, în vârstă de 32 de ani, s-a mutat la Boston din Polonia, în urmă cu cinci ani, pentru a câștiga mai mulți bani și a trăi mai bine. Ea lucrează într-o farmacie și locuiește împreună cu partenerul ei, Marcin Kiusinski, un șofer de taxi, și fiica lor, Oliwia, în vârstă de trei ani. Nici ea nu se opune venirii unor noi migranți la Boston și în Marea Britanie, dar consideră că este necesar ca accesul la ajutoare să le fie restricționat.

„Eu nici măcar nu am știut că Anglia are un sistem de ajutoare, pentru că noi nu avem unul în Polonia. Nu am cerut niciodată ajutoare sociale, muncesc din greu și sunt foarte mândră de acest lucru. Eu plătesc taxe, inclusiv pentru britanicii care trăiesc din ajutor”, spune ea.

Czaplinska afirmă că unele persoane – de toate naționalitățile – abuzează sistemul ajutoarelor sociale cerând bani de care nu au nevoie, dar apreciază că este necesară o mai bună integrare a persoanelor de toate naționalitățile. Ea spune că s-a confruntat cu experiențe neplăcute la Boston, un client refuzând să fie servit de ea, iar unele persoane au strigat la ea, pe stradă, că abuzează.

Însă ea apreciază că imigrația este benefică economiei locale și consideră că multe afaceri nu ar fi supraviețuit dacă imigranții ar fi plecat din localitate.

Anstice Potts, în vârstă de 24 de ani, este administrator la o școală și a trăit în zona Bostonului toată viața. Logodnicul ei, Matthew Brown, în vârstă de 34 de ani, este profesor și a trăit, de asemenea, toată viața la Boston. Ea crede că unele persoane au opinii foarte ferme împotriva imigrației, dar apreciază că este vorba despre o minoritate. Și ea consideră că imigranții contribuie la economie și, deși nu se opune venirii de noi imigranți, vrea „controale mai stricte”.

„Susțin persoanele care vin aici să muncească și nu vreau să fie tratate toate drept criminali sau paraziți”, declară tânăra britanică, adăugând că în opinia sa „sunt necesare restricții ca acest fel de oameni să nu-i afecteze pe cei care sunt aici să facă lucruri bune”. „Ar trebui să muncească o anumită perioadă, de exemplu un an, înainte să poată cere ajutoare sociale”, este ea de părere.

Bostonul s-a schimbat în mod vizibil din cauza imigrației din Europa de Est, o zonă din oraș în care erau parcate mașini vechi și în care existau magazine goale fiind ocupată acum de supermarketuri est-europene, restaurante internaționale și cafenele, spune ea. „Bătrânilor nu le plac schimbările, dar cred că ar trebui să le acceptăm. Este mai bine decât să vezi magazine goale, iar acest lucru aduce bani în țară”, afirmă ea, adăugând că imigranții acceptă numeroase locuri de muncă pe care englezii nu le vor.

În schimb, Matthew Brown este preocupat de o eventuală creștere a imigrației din România și Bulgaria. „Nu cred că acest lucru ar trebui să aibă loc, dacă Guvernul nu plănuiește atent să fie suficiente locuri de muncă și locuințe și nu stabilește reguli clare cu privire la cine are voie să intre în țară și cine are dreptul să ceară ajutoare sociale”, spune el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Primul caz din Europa de febră Oropouche, diagnosticat în Italia
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
VEȘTI NESPERATE pentru cei cu mașini DIESEL și pe benzină. Este informația momentului în România
Visul oricărei gospodine. Lingura inteligentă, lansată oficial
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Cine a fost omul de stat român „mai mai mare decât Woodrow Wilson, Lloyd George...
×