Lovitură pentru Viktor Orban. Formațiunea Fidesz a fost suspendată din Partidul Popular European/ Reacția premierului ungar/ Cum a votat PNL

Lovitură pentru Viktor Orban. Formațiunea Fidesz a fost suspendată din Partidul Popular European/ Reacția premierului ungar/ Cum a votat PNL
Publicat: 20/03/2019, 22:07
Actualizat: 25/03/2019, 19:06

Decizia a fost luată de Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi – pentru și 3 voturi – împotrivă, în cadrul unui vot secret.

Fidesz nu va mai avea drepturi ca membru de partidal PPE:nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune și nici de a propune candidați pentru pozițiile în cadrul PPE.

Se va înființa un Comitet de Evaluare condus de fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy, care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport, a declarat Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European.

Viktor Orban: Fidesz își suspendă în mod unilateral activitatea din PPE

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că Fidesz a decis în mod unilateral să își suspende exercitarea drepturilor de membru al Partidului Popular European (PPE), informează MTI.

„Nu putem fi excluși sau suspendați – am câștigat patru runde de alegeri, am fost aleși de către cetățenii Ungariei”, a adăugat Orban. El a declarat că Fidesz a obținut 47, 56, respectiv 52 de procente la ultimele trei alegeri pentru Parlamentul European. „Un partid ca acesta nu va permite să fie exclus sau suspendat, ci, în schimb, se va ridica și va pleca”, a mai declarat premierul.

Mureșan, despre suspendarea Fidesz din PPE: PNL a votat în favoarea acestei decizii

Eurodeputatul liberal Siegfried Mureșan a declarat că PNL au votat în favoarea suspendării Fidesz, formațiunea condusă de premierul ungar Viktor Orban, din Partidul Popularilor Europeni, decizie luată miercuri de Adunarea Politică a PPE.

„Tocmai a fost suspendată calitatea Fidesz de partid membru al PPE. Fidesz nu mai are drepturi de partid membru al PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a vota în nicio reuniune a PPE, Fidesz nu mai are dreptul de a propune candidați pentru nicio poziție în cadrul PPE. Se înființează un Comitet de Evaluare condus de fostul președinte al Consiliului European, Herman van Rompuy care va evalua respectarea statului de drept și a valorilor PPE în Ungaria și va prezenta un raport. Asta a decis acum Adunarea Politică a PPE cu 190 voturi pentru și 3 voturi împotrivă în cadrul unui vot secret. Această decizie intră imediat în vigoare. Partidul Național Liberal a votat în favoarea acestei decizii. Viktor Orban și reprezentanții Fidesz au părăsit sala”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan pe Facebook.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase