Lumina stinsă, cravata jos, dușuri reci și mai puțin ceai în ibric! Cum schimbă Europa regulile jocului, dar și cum arată lista măsurilor luate pentru reducerea consumului de energie

Lumina stinsă, cravata jos, dușuri reci și mai puțin ceai în ibric! Cum schimbă Europa regulile jocului, dar și cum arată lista măsurilor luate pentru reducerea consumului de energie
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/08/2022, 12:12
Actualizat: 17/08/2022, 12:15

Trăim vremuri în care sobrietatea energetică schimbă regulile jocului. Mai exact, dușuri reci, lumina stinsă, fără cravată la birou și ibricul de ceai umplut până la jumătate. Sau, într-un cuvânt, cum va economisi Europa consumul de energie. Le Point prezintă o listă întocmită de „The Guardian” despre cum capitalele europene își folosesc ingeniozitatea pentru a reduce consumul de energie electrică. 

Deși sezonul de vară nu s-a încheiat, cotidianul englez The Guardian a făcut o listă cu toate micile/marile gesturi impuse în statele membre pentru a trece cât mai bine de sezonul de iarnă care urmează, o iarnă despre care mulți spun că ar fi una dintre cele mai costisitoare, ținând cont și de contextul internațional, dar și de pandemie.

Astfel, pentru a evita riscul unei opriri a furnizării de gaze rusești în următoarele săptămâni sau luni, aproape toți membrii Uniunii Europene, cu excepția Ungariei, au convenit să-și reducă consumul de gaze cu cel puțin 15%, în mod voluntar.La câteva săptămâni după acest acord la nivel european, diferitele capitale europene intră în faza de aplicare, susține lepoint.fr. 

Primul exemplu: o reducere drastică a utilizării aerului condiționat în spațiile publice

Astfel, în Grecia, Spania sau Italia, aparatele de aer conditionat nu mai pot fi pornite sub 27°C vara. Ba mai mult, pentru iarna viitoare, Madrid plănuiește chiar să interzică încălzirea clădirilor deschise publicului dacă temperatura exterioară este peste 19°C.

Măsura ar trebui adăugată alteia, mai anecdotică: premierul socialist Pedro Sanchez le-a cerut angajaților să nu mai poarte cravate. Potrivit acestuia, această mică „schimbare” ar permite ca aerul condiționat să fie activat mai rar – o decizie al cărei impact nu este încă pe deplin stabilit.

Atena, plan de renovare a clădirilor publice

Nici la Atena măsurile prinvind reducerea consumului de energie nu s-au lăsat așteptate.  Funcționarii publici sunt invitați să se asigure că stația de lucru și computerul la care lucrează vor fi oprite la sfârșitul zilei. În plus, autoritățile elene au pus la punct un plan de renovare a ferestrelor pentru îndepărtarea sitelor termice. În total, 640 de milioane de euro sunt planificate pentru renovări ale clădirilor publice.

Ceaiul tradițional irlandez, afectat și el: „Nu umple ibricul!”

În Germania, sălile de sport vor trebui să se descurce cu apă rece pentru dușuri. Totodată, în spațiul public, fântânile vor fi închise noaptea, la fel și reflectoarele monumentelor naționale.

Deoarece țara este un stat federal, economia de energie variază de la o regiune la alta. În Saxonia Inferioară, de exemplu, clădirile publice își vor putea activa caloriferele doar de la 1 octombrie la 31 martie 2023.

Temperatura maximă poate fi 20°C, dar nu mai mult

În cele din urmă, după ce cumpărătorii s-au repezit la încălzitoarele din supermarketuri, unele landuri germane au interzis pur și simplu toate aparatele de aer condiționat mobile și alte aparate de încălzire.

Deși Irlanda nu este direct afectată de planul economic european, unele gesturi civice sunt cerute populației. Astfel, guvernul irlandez invită oamenii să reducă viteza pe autostradă pentru a economisi combustibil, și a consuma mai puțin acasă. Distribuitorul național de energie electrică a dat chiar și câteva instrucțiuni pentru ceai… o adevărată tradiție națională.

„Nu umple ibricul. Dacă luați o pauză de ceai, fierbeți doar cu cantitatea de apă de care aveți nevoie”, solicită Electric Ireland. Cu toate acestea, din moment ce rețeaua irlandeză de alimentare cu gaz nu este conectată la alte țări europene, măsurile aprobate sau propuse de Bruxelles nu vor fi obligatorii.

„Aer condiționat cu ușile închise” în Franța

În Franța unele măsuri au fost deja aplicate. Primul este cel al „aerului condiționat cu ușile închise”. Un decret este deja în vigoare la Paris și în alte câteva orașe mari. Măsura urmează să fie generalizată, potrivit unei decizii a Ministerului Tranziției Ecologice din iulie anul trecut.

Pe lângă reducerea iluminatului în magazine, un alt stimulent a stârnit multe critici. Acela de a opri aparatele wi-fi și televizoarele noaptea sau când nu e nimeni în casă.

Noile etichete energetice ale UE aplicabile de la 1 martie 2021

Pentru a-i ajuta pe consumatorii din UE să își reducă facturile la energie și amprenta de carbon, autoritățile auropene introdus, acum un an, din 1 martie 2021, o versiune complet nouă a etichetei energetice a UE, recunoscută pe scară largă, în toate magazinele și la toate punctele online de vânzare cu amănuntul, conform unui comunicat al Comisiei Europene.

Noile etichete sunt aplicabile inițial unui număr de patru categorii de produse – frigidere și congelatoare, mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe și televizoare (precum și alte monitoare externe), iar Comisia anunța că urmau etichete noi pentru becuri și lămpi cu surse de lumină fixe la 1 septembrie 2021, iar în anii următori se vor adăuga și alte produse.

„Având în vedere că tot mai multe produse obțineau clasificarea A+, A++ sau A+++ conform scării anterioare, cea mai mare schimbare a fost revenirea la o scară mai simplă A-G. Aceasta este mai strictă și este concepută astfel încât foarte puține produse să poată obține inițial clasificarea „A”, ceea ce permite includerea unor produse mai eficiente pe viitor”, arată sursa citată.

Produsele cele mai eficiente din punct de vedere energetic aflate actualmente pe piață vor fi acum etichetate în mod specific ca „B”, „C” sau „D”. Pe etichete este inclusă o serie de elemente noi, inclusiv codul QR care face legătura cu o bază de date paneuropeană, permițându-le consumatorilor să găsească mai multe detalii despre produs.

Tot la 1 martie a intrat în vigoare o serie de norme privind „proiectarea ecologică” – îndeosebi referitoare la posibilitatea de reparare și la necesitatea ca producătorii să asigure disponibilitatea pieselor de schimb timp de mai mulți ani după ce produsele ies de pe piață.

Pentru consumatori, aceasta înseamnă o economie medie de până la 285 EUR pe an la facturile la energie ale gospodăriilor lor, scria Comisia.

De exemplu, în special în cazul mașinilor de spălat vase, se estimează că energia anuală utilizată de acestea ar ajunge să fie cu o treime mai mică până în 2030 datorită acestor măsuri, ceea ce reprezintă o economie de 80 kWh pe an, iar utilizarea mai eficientă a apei ar asigura economii de apă de 476 milioane m3 pe an, adică echivalentul a 190 000 de bazine de înot olimpice cu o adâncime de doi metri. Pentru frigidere și congelatoare, consumul anual de energie ar ajunge să fie cu 64 % mai mic până în 2030.

Mai mult, arăta Comisia, în 2020, veniturile suplimentare generate de măsurile privind proiectarea ecologică și etichetarea energetică se ridicau la 66 de miliarde de euro și ar putea ajunge la 91 de miliarde de euro până în 2030. Numărul locurilor de muncă conexe a crescut cu peste 930.000 în 2020 și ar putea ajunge la aproximativ 1,26 milioane până în 2030.

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unul dintre polițiștii care i-au prins pe suspecții crimei din Vaslui este Marian Godină. Cum...
De necrezut! Cât costă un șnițel de pui cu piure de cartofi, la 'împinge tava'...
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana...
O grădină din Teleorman, plină cu palmieri, face furori pe internet. "Mulți nu cred că...
Avem primele IMAGINI cu Bordea & noua iubită! Cine e tipesa 'de pe Dubai' 😲
Cum arăta Shannen Doherty înainte de a muri: ultimele imagini cu actrița! Avea doar 53...
Jumătate de ţară, sub cod galben de furtuni de la ora 12:00. Judeţele care rămân...
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
Recalcularea pensiilor, la un pas de finalizare! Primele decizii de recalculare au fost trimise! Când...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Este legal să treci pe roșu pentru a face loc ambulanței sau pompierilor? Ce spune...
Caniculă şi furtuni violente. România, sub cod roşu, portocaliu şi galben simultan
ASTA înseamnă DACĂ ai coșmaruri noapte de noapte! Este ULUITOR
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Programul Prima Casă Plus a fost extins. Schimbări importante pentru persoanele care nu sunt angajate
Insula Iubirii, sezonul 8, 16 iulie 2024. S-a declanșat haosul după ce ispitele au oferit...
Cine a fost primul, oul sau găina? Oamenii de știință au găsit răspunsul la cea...
Ce spune Elena Merișoreanu despre căsnicia ei? Cum a reacționat artista când a aflat că...
Cine sunt suspecții în cazul crimei din Vaslui, unde un bărbat a fost găsit fără...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Am mers, recent, într-un magazin unde scria că e deschis 24...
Ce înseamnă dacă ai coșmaruri frecvente la vârstă mijlocie?