Mihai Draghici
23.08.2019
Internațional

Macron crede că Bolsonaro a mințit. Franța și Irlanda vor bloca Acordul Mercosur din cauza incendiilor

Macron crede că Bolsonaro a mințit. Franța și Irlanda vor bloca Acordul Mercosur din cauza incendiilor
Președintele Franței, Emmanuel Macron, consideră, în contextul incendiilor din Pădurea Amazoniană, că omologul său din Brazilia, Jair Bolsonaro, "a mințit" în legătură cu angajamentele de protejare a climei, astfel că Franța și Irlanda blochează Acordul cu Piața Comună a Sudului (Mercosur).

Președintele Emmanuel Macron crede că Jair Bolsonaro „a mințit” la summitul G20 desfășurat în iunie în Osaka (Japonia) în privința angajamentelor privind protejarea mediului, astfel că Franța se va opune Acordului de liber-schimb negociat de Uniunea Europeană cu Piața Comună a Sudului (Mercosur), o organizație din care fac parte numeroase națiuni sud-americane, a comunicat un oficial de la Palatul Élysée, citat de cotidianul Le Figaro.

„Ținând cont de atitudinea Braziliei din ultimele săptămâni, președintele Republicii nu poate decât să constate că Jair Bolsonaro l-a mințit la summitul de la Osaka”, a declarat oficialul citat.

„Deciziile și pozițiile Braziliei din ultimele săptămâni arată clar că președintele Bolsonaro a decis să nu își respecte angajamentele climatice și în materie de biodiversitate. În aceste condiții, Franța se opune Acordului cu Mercosur. Motivele sunt legate de lipsa de acțiune a lui Jair Bolsonaro față de schimbările climatice, inclusiv în cazul incendiilor de vegetație”, a confirmat Palatul Elysée.

Irlanda a adoptat o poziție similară față de Acordul UE-Mercosur. „Irlanda nu are cum să voteze pentru Acordul de liber-schimb UE-Mercosur dacă Brazilia nu își respectă angajamentele în domeniul mediului”, a declarat premierul Leo Varadkar, citat de Agenția France-Presse.

Franța anunțase condiții de protejare a mediului pentru semnarea Acordului cu națiunile sud-americane.

„Casa noastră arde, la propriu. Amazonul, plămânul planetei noastre care produce 20% din oxidenul nostru, este în flăcări. Este o criză internațională. Membrii G7 trebuie să acorde două zile pentru a discuta despre această urgență”, a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

La rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a afirmat că este vorba de o „criză internațională”. „Incendiile din pădurea amazoniană nu produc doar suferință, sunt o criză internațională. Suntem pregătiți să oferim orice asistență este necesară pentru a le aduce sub control și a contribui la protejarea uneia dintre cele mai mari minuni de pe Terra”, a declarat Boris Johnson prin Twitter.

Jair Bolsonaro este vizat de critici internaționale din cauza incendiilor care afectează Pădurea Amazoniană. Liderul brazilian, considerat un politician populist, este acuzat că a relaxat reglementările, facilitând defrișările.

Deși a recunoscut că Brazilia nu dispune de echipamentele necesare stingerii miilor de incendii de vegetație, Jair Bolsonaro a părut să respingă ofertele de ajutor străin. „Țările care trimit bani aici nu o fac din filantropie. Vor să interfereze asupra suveranității noastre”, a declarat Bolsonaro, citat de agenția Reuters și de publicația The Hill. Bolsonaro a anunțat că analizează posibilitatea mobilizării armatei pentru a stinge incendiile de vegetație.

 

Inchide