Magistrații din Franța s-au unit împotriva ministrului Justiției și l-au trimis în judecată! Ce acuze i se aduc

Magistrații din Franța s-au unit împotriva ministrului Justiției și l-au trimis în judecată! Ce acuze i se aduc
Magistrații din Franța s-au unit împotriva ministrului Justiției și l-au trimis în judecată! Ce acuze i se aduc / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 03/10/2022, 13:34

Ministrul Justiției din Franța a stârnit furia magistraților, iar acum culege roadele unei lupte pe care a declanșat-o, scrie presa internațională. Luni, 3 octombrie, Curtea de Justiţie a Republicii (CJR) a ordonat deschiderea unui proces împotriva ministrului Eric Dupond-Moretti, acuzat că a profitat de funcţia sa pentru a regla conturi cu magistraţii cu care a avut diferende pe vremea când era avocat.

Anunțul oficial a fost făcut luni chiar de avocaţii ministrului.

Ministrul neagă că i-a vânat pe foștii săi colegi din Barou

Este o premieră în Franța, ca magistrații Curții de Jusitiție să deschidă proces împotriva unui ministru al Justiţiei în funcţie.

Avocaţii lui Dupond-Moretti au anunţat imediat contestarea ordinului la Curtea de Casaţie. „Revine de acum adunării în plen a Curţii de Casaţie să se sesizeze în acest dosar şi să se pronunţe mai ales cu privire la numeroasele nereguli din acest dosar din ultimii doi ani, printre care figurează în primul rând poziţionarea atipică, pentru că a fost neloială şi părtinitoare, a procurorului general de la lângă Curtea de Casaţie”, a precizat François Molins, a declarat avocatul Rémi Lorrain.

Fost avocat pledant, Moretti a ajuns ministrul Justiţiei în vara lui 2020, fiind reconfirmat în funcţie și după realegerea preşedintelui Emmanuel Macron. CJR îl acuză pe ministru că, odată instalat în fruntea Justiției, a declanșat o adevărată vânătoare printre foștii colegi din Barou cu care a avut diferende pe când era avocat.

Ministrul Moretti, poreclit „Achitatorul”

În ianuarie 2021, pe fondul unor plângeri ale sindicatelor de magistraţi şi asociaţiei anticorupţie Anticor, care denunţau conflicte de interese după venirea lui Moretti la minister, o anchetă judiciară a fost deschisă.

Eric Dupond-Moretti este cel mai cunoscut avocat de drept penal din Franța. El a fost, pe vremea când pleda la bară, un invitat aproape permanent în studiourile de televiziune. În plus, în 2019, a început să joace și teatru, primind câteva roluri în piesele unor regizori. Jurnaliștii AFP scriu că, profitând de „gura mare” şi de faptul că are o statură şi o voce intimidante, avocatul Dupond-Moretti a obţinut 140 de achitări, primind porecla „Achitatorul”. Despre el se spune că ar fi unul dintre marii specialişti ai dreptului penal francez.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase