Maia Sandu cere guvernelelor UE să sprijine deschiderea negocierilor de aderare. „Alegerea europeană este unica soluţie” pentru Moldova

Maia Sandu cere guvernelelor UE să sprijine deschiderea negocierilor de aderare. „Alegerea europeană este unica soluţie pentru Moldova
Publicat: 04/11/2023, 20:04
Actualizat: 05/11/2023, 01:50

Maia Sandu cerut sprijin guvernelor Uniunii pentru a aderarea Moldovei la spațiul comunitar. Pentru țara de peste Prut nu există altă opțiune decât Europa. Președintele a vorbit în cadrul primei reuniuni a preşedinţilor Comisiilor pentru afaceri ale UE şi ai Comisiilor pentru afaceri externe din ţările UE – United4Moldova, găzduită sâmbătă de Parlamentul Republicii Moldova. Maia a declarat că Republica Moldova nu va alege niciodată războiul, subliniind că „alegerea europeană este unica soluţie” pentru ţara sa.

Noi nu avem altă alegere. Nu vom alege niciodată războiul, nu vrem să alegem sărăcia, nu putem să alegem pentru copiii şi ţara noastră un viitor al terorii. Alegerea noastră nu este doar despre nivelul de trai european pe care vrem să îl avem în toată Moldova.

Rusia nu alege, Rusia dictează, a sublinat Maia Sandu pericolul care pândește republica. „E şi despre ce fel de societate vrem să construim. Noi nu vrem o societate în care copiii sunt duşi la închisoare pentru că gândesc liber sau trimişi să moară într-un război de agresiune, unde banii statului care trebuie să meargă la pensionari şi familii se duc pentru bombe şi tancuri care atacă o altă ţară. Alegerea europeană este pentru noi, pentru Moldova, unica soluţia de a salva generaţiile viitoare de pericolele unei asemenea societăţi. Noi alegem ca toţi copiii care vor creşte în Moldova să fie liberi să vorbească, să fie liberi să gândească, să fie liberi să trăiască bine acasă. Alegerea este temelia libertăţii. Noi, moldovenii, alegem. Europenii aleg, Rusia nu alege. Rusia dictează. Noi alegem să fim liberi şi chemăm toate guvernele Uniunii Europene să sprijine alegerea noastră şi deschiderea negocierilor cu Republica Moldova, să sprijine lupta noastră pentru a fi cu adevărat independenţi şi aspiraţia noastră de a deveni parte a Uniunii Europene”, a afirmat şeful statului moldovean.

Acum patru ani regimul Rusia stingea lumina în Parlamentul Moldovei

Noi, moldovenii, am făcut o alegere – am ales calea europeană. Şi, în curând, statele UE vor avea şi ele de făcut o alegere – acceptarea noastră ca potenţiali membri ai familiei europene. Acum mi se pare firesc că discutăm despre negocieri, despre procesul de aderare la Uniunea Europeană, despre îndeplinirea angajamentelor faţă de Comisia Europeană în parlamentul Republicii Moldova, însă cu doar patru ani în urmă, exact în această sală, regimul autoritar stingea lumina şi inducea teroare pentru a ne împiedica să ne alegem viitorul. Cu nouă luni în urmă, Federaţia Rusă încerca să organizeze dezordini în masă şi răsturnarea guvernării alese în mod democratic. Acum, Kremlinul finanţează cu sute de milioane de lei grupări criminale care să cumpere alegătorul şi partide deghizate în pro-europene care să vândă, apoi, interesul ţării”, a afirmat Sandu.

Citiți și: Maia Sandu: ”Până în 1989, să citești o poezie în limba română era o infracțiune! Să-i onorăm pe cei care au readus limba română pe pământul nostru”

Maia Sandu: „Republica Moldova vrea să adere cât mai curând posibil la Uniunea Europeană, pentru a se proteja de Rusia”

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor