Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani, afirmă la ONU că nimeni nu o va reduce la tăcere

Malala, adolescenta pakistaneză rănită de talibani, afirmă la ONU că nimeni nu o va reduce la tăcere
Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză rănită de talibani, a lansat vineri la ONU un apel la "educație pentru toți copiii", afirmând că nu va fi redusă la tăcere de către talibani, citată de AFP.
Publicat: 12/07/2013, 20:48
Actualizat: 29/03/2019, 11:44

Malala Yousafzai, tânăra pakistaneză rănită de talibani, a lansat vineri la ONU un apel la „educație pentru toți copiii”, afirmând că nu va fi redusă la tăcere de către talibani, citată de AFP.

Talibanii „credeau că un glonț ar putea să ne facă să tăcem, dar ei au eșuat”, a declarat adolescenta pakistaneză, care a supraviețuit în urma unui atentat din octombrie 2012. „Și din tăcere au apărut mii de voci”.

„Astăzi nu este ziua Malala, aceasta este ziua tuturor femeilor, băieților și fetelor care și-au ridicat glasurile pentru a-și apăra drepturile”, a afirmat adolescenta care și-a sărbătorit cea de-a 16-a aniversare. „Eu nu sunt aici pentru a vorbi despre răzbunarea mea personală contra talibanilor (..), eu sunt aici pentru a apăra drepul la educație pentru toți copiii”.

Malala avea capul acoperit de o basma roz și a fost îndelung aplaudată de către numeroși oficiali de rang înalt, printre care și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, fostul premier britanic Gordon Brown, trimisul special pentru educație ONU, și mai multe sute de tineri cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani, din 85 de state.

Gordon Brown a spus că Malala este „cea mai curajoasă tânără din lume” și i-a dorit acesteia un „La mulți ani!”, în timp ce Ban Ki-moon a salutat-o pe „Malala, eroina noastră, campioana noastră”, felicitând-o pentru „lansarea unui mesaj de încurajare plin de demnitate”. „Teroriștii au cea mai mare frică, deoarece tinerii ar putea fi educați”, a afirmat secretarul general al ONU.

Ban Ki-moon a subliniat că peste 57 de milioane de copii nu au posibilitatea de a merge la școala primară. „Majoritatea lor sunt fete, iar jumătate dintre ei lor locuiesc în zonele rurale”, a adăugat Secretarul General al ONU. Amintind despre atacurile recente asupra școlilor din Pakistan și din Nigeria, Ban Ki-moon a afirmat că „școlile ar trebui să constituie niște refugii pentru toți copiii, băieți și fete”.

Acesta a fost primul discurs în public al tinerei pakistaneze, după ce ea a părăsit spitalul din Birmingham (centrul Marii Britanii) în februarie, unde a fost cu succes operată la cap.

Malala a devenit un simbol al rezistenței față de talibani, iar candidatura ei a fost propusă spre acordarea Premiului Nobel pentru Pace.

Tânăra a fost rănită la cap de un glonț pe 9 octobrie 2012, în Valea Swat, într-un atac al talibanilor asupra autobuzului școlar în care ea se afla. Talibanii doreau s-o pedepsească astfel pentru angajamentul ei de a promova drepturile tinerelor la educație în școală.

Malala i-a adresat lui Ban Ki-moon un apel, difuzat prin internet, cerând celor 193 state membre ale ONU să „finanțeze școlile și învățătorii”. Tânără vrea în acest mod să le asigure tuturor, fetelor și băieților, o educație primară, începând din 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Decizie pentru femeile din România. Se dă legea care va deveni obligatorie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale