Manifestații la New York și Paris, pe tema intervenției în Siria

Manifestații la New York și Paris, pe tema intervenției în Siria
Publicat: 30/08/2013, 09:43
Actualizat: 29/07/2014, 17:59

Sute de persoane au manifestat în mod zgomotos joi seara în Times Square, la New York, exprimându-și opoziția față de orice intervenție în Siria, relatează AFP.

Manifestanții, apărărtori ai președintelui sirian Bashar al-Assad, dar și americani care nu suportă ideea unui nou război, s-au adunat joi după-amiaza în celebra piață, printre turiști.

„USA, NATO, nu vă atingeți de Siria!”, au scandat ei, unii purtând portrete ale lui Bashar al-Assad.

Khaldon Makhoul, în vârstă de 43 de ani, un medic sirian venit în Statele Unite în urmă cu 17 ani, agita o pancartă pe care se putea citi „Siria = Irak. Aceleași minciuni”.

„Este încă o minciună, iar mulți oameni vor muri degeaba”, a declarat el pentru AFP. „Unde sunt armele chimice? Noi nu le-am găsit”, a spus el.

Alți sirieni creștini – purtând steagul în roșu, negru și alb al țării lor – își apărau de asemenea președintele, afirmând că acuzațiile potrivit cărora ar fi folosit arme chimice împotriva poporului sunt o minciună.

Ei preferă să denunțe „teroriști” și actori externi.

O americană, Sharon Eolis, era tot atât de nemulțumită. „Același lucru s-a întâmplat în Irak”, a subliniat ea, amintind afirmațiile americane cu privire la arme de distrugere în masă avansate cu scopul inavadării Irakului în 2003. „Eu cred că Statele Unite nu au niciun drept să se ducă în Siria”, insistă ea.

Un profesor pensionar, Robert Shainwald, s-a pronunțat, de asemenea, împotriva oricărei intervenții americane. „Nu vreau ca această țară să se lanseze într-un nou război. Oamenii au întotdeauna de pierdut”, subliniază el.

Departe de manifestanți, Jose Martinez, deghizat pentru turiști în Spiderman, este de altă părere, îndemnându-i pe conducătorii țării sale „Mergeți. Oamenii mor acolo, nu au puterea să oprească acest lucru”.

La o stradă distanță, susținători ai opoziției siriene au venit și ei să manifesteze, scandând „Al-Aassad este un terorist, al-Assad este Hitler”.

Un șofer originar din Damasc, Nezar Yabroudi, purta un panou cu fotografii în care apar sute de copii morți în atacuri chimice, pe care se putea citi „Domnule președinte, aveți nevoie de alte probe?”.

Casa Albă a anunțat joi că Barack Obama va lua o decizie cu privire la Siria conform intereselor Statelor Unite, după respingerea de către Parlamentul britanic a unei moțiuni pe tema unei intervenții contra Damascului.

Sute de oameni au manifestat și în Paris

Câteva sute de persoane s-au adunat joi seara la Paris, și anume pacifiști, activiști de stânga, pro-al-Assad sau kurzi, protestând față de o eventuală acțiune militară occidentală în Siria, relatează AFP.

Aproximativ 250 de manifestanți, potrivit unei surse din cadrul poliției, s-au adunat în centrul capitalei, la îndemnul Mișcării Păcii, o organizație pacifistă apropiată istoric Partidului Comunist.

Un grup purta ciocanul și secera Partidului Comunist francez, altul steagul kurd,iar altul pe al mișcării șiite libaneze Hezbollah, singurul element comun fiind opoziția față de o acțiune militară a țărilor occidentale în Siria.

„Ni se vinde o intervenție care ar urma să permită poporului sirian să își regăsească securitatea, dar războiul înseamnă insecuritate permanentă!”, a declarat Guillaume du Souich, copreședinte al Mișcării Păcii.

„Suntem pe cale să repetăm aceleași erori comise de zece ani”, a deplâns Christophe Ventura, un reprezentant la nivel internațional al Partidului de Stânga (stânga radicală franceză).

Pacifiști și activiști de stânga au îndemnat la o punere în aplicare a planului Annan, numit astfel după mediatorul internațional Kofi Annan, fost secretar general al ONU, care prevedea un armistițiu între părțile siriene aflate în conflict și deschiderea căii unui dialog politic.

Deși diversele grupuri care au manifestat au evitat cu grijă orice contact, acest lucru nu a împiedicat altercații verbale violente.
„Primii sacrificați suntem noi, tovarășe!”, i-a strigat o activistă kurdă lui Omran Alkhatib, președintele Adunării pentru Siria, o asociație care îl susține pe președintele Bashar al-Assad.

„În Siria, în prezent, există un stat laic împotriva terorismului jihadiștilor. Este ultimul bastion laic în Orientul Mijlociu, iar acest lucru nu prea place țărilor din jur”, a declarat el.

„Astăzi, (președintele american Barack) Obama vrea să ne determine să credem că apără (persoane) nevinovate”, urla alături de el un bărbat cu ochelari furmurii. „Jos America ucigașă! Jos America finanțatoare a teroriștilor!”, țipa el.

Alte reuniuni, la apelul Mișcării Păcii, au avut loc simultan în câteva alte orașe franceze, ca Marsilia, Lyon și Toulouse.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Tragedie în România! A MURIT
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi. Rețeta măicuțelor de la Mănăstirea Prislop
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cele mai populare destinații în minivacanța de 1 mai și Paște