MAREA BRITANIE A IEȘIT DIN RECESIUNE, cu o creștere economică de 1% în trimestrul al treilea

MAREA BRITANIE A IEȘIT DIN RECESIUNE, cu o creștere economică de 1% în trimestrul al treilea
Publicat: 25/10/2012, 13:24
Actualizat: 06/02/2019, 13:31

Economia Marii Britanii a crescut cu 1% în trimestrul al treilea, față de precedentele trei luni, avansul, susținut de efectele organizării Jocurilor Olimpice la Londra în această vară, fiind mai mare decât anticipau analiștii, potrivit cotidianului Financial Times.

Creșterea puternică a PIB va atenua presiunea asupra guvernului britanic, după ce programul de austeritate al executivului a fost criticat puternic. Lira sterlină s-a apreciat după anunțarea datelor.

Avansul PIB a fost cel mai puternic din ultimii cinci ani, chiar dacă economia britanică nu a crescut comparativ cu trimestrul al treilea al anului anterior.

Economiștii au avertizat că revenirea puternică reflectă, în mare parte, factori excepționali, precum organizarea Jocurilor Olimpice și efectul recuperării de după zilele libere acordate pentru sărbătorirea jubileului reginei.

Doar vânzările de bilete la Joucurile Olimpice au adăugat circa 0,2 punct procentuale de PIB, potrivit biroului național de statistică.

Mulți analiști anticipau un avans mai redus, de 0,6%. Aceștia au fost surprinși de datele solide din sectorul serviciilor, care reprezintă circa 80% din economia britanică. Serviciile au avansat cu 1,3%.

Datele privind PIB ar putea influența Banca Angliei să nu reînnoiască programul de măsuri neconvenționale în noiembrie, când se încehei actuala rundă de achiziții de active, a afirmat Vicky Redwood, analist la Capital Economics.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase