Marea Britanie MENȚINE politica privind livrările de armament în Israel/ Germania respinge acuzațiile privind facilitarea genocidului în Gaza

Marea Britanie MENȚINE politica privind livrările de armament în Israel/ Germania respinge acuzațiile privind facilitarea genocidului în Gaza
Publicat: 09/04/2024, 22:09

Guvernul Marii Britanii va menține linia politică privind livrările de armament către Israel, a afirmat marți ministrul de Externe, David Cameron, în timp ce Germania s-a apărat, la Curtea Europeană de Justiție (CIJ), de acuzațiile privind facilitarea unor presupuse acte de genocid atribuite armatei israeliene în Fâșia Gaza.

Guvernul Rishi Sunak este supus presiunilor intense de a nu mai furniza armament Israelului, ca reacție la atacul israelian soldat cu moartea a șapte angajați umanitari. Sute de angajați britanici din domeniul judiciar au semnat o petiție prin care cer oprirea exporturilor de armament către Israel.

În pofida presiunilor, ministrul de Externe, David Cameron, a declarat că politica privind exporturile de armament către Israel nu va fi modificată.

”În privința Israelului și a dreptului internațional, în conformitate cu regimul strict al Marii Britanii privind controlul asupra exporturilor de armament, am examinat cele mai recente rapoarte de expertiză privind situația din Gaza și privind modul în care Israelul efectuează campania militară. Poziția noastră privind licențele de export este neschimbată”, a declarat David Cameron, potrivit postului Sky News, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat Antony Blinken.

Însă David Cameron a subliniat că Londra are ”preocupări grave din cauza problemelor asociate accesului umanitar în Fâșia Gaza”.

Germania se apără la Curtea Internațională de Justiție de acuzațiile privind facilitarea genocidului

Nicaragua a depus o plângere la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) în care acuză Germania de facilitarea presupuselor ”acte de genocid” israeliene în Fâșia Gaza prin furnizarea de armament Israelului.

În cursul audierilor desfășurate marți, reprezentanții legali ai Berlinului au catalogat acuzațiile ca fiind ”lipsite de fundament”.

”Am afirmat astăzi că respingem acuzațiile lipsite de fundament ale statului Nicaragua. Noi suntem conștienți în totalitate de obligațiile pe care le avem în virtutea Convenției privind prevenirea genocidului și în virtutea dreptului internațional umanitar. Le respectăm în totalitate”, a declarat Tania von Uslar-Gleichen, șefa echipei legale a Germaniei, citată de site-ul Tagesschau.de.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ) examinează o reclamație din partea statului Nicaragua prin care Germania este acuzată de ”încălcarea obligațiilor prevăzute în cadrul Convenției privind Prevenirea și Sancționarea Genocidului”. ”Germania facilitează comiterea actelor de genocid și a eșuat în obligația de a face tot posibilul pentru a împiedica acte de genocid”, arată reclamația depusă de Nicaragua la Curtea Internațională de Justiție.

În ianuarie, Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a emis o decizie preliminară într-un caz intentat de Africa de Sud, cerând Israelului să adopte ”toate măsurile posibile” pentru evitarea actelor de genocid în Fâșia Gaza. La începutul lunii februarie, Guvernul Africii de Sud a acuzat Israelul că ignoră decizia Curții Internaționale de Justiție.

Bilanțul ofensivei israeliene în Fâșia Gaza este de cel puțin 33.360 de morți și 75.933 de răniți. Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca ripostă la atacurile teroriste din octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.160 de morți în sudul Israelului.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul nu a informat SUA despre data ofensivei în Rafah /Blinken: ”Menținem angajamentul de a ne asigura că grupul Hamas nu va mai guverna”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
România, obligată să respecte. Ordin UE privind BANII. S-a votat luni, 29 aprilie
Lapte cu sodă caustică și peroxid de hidrogen. Producătorii mascau produsele stricate
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto