Marea Britanie, șanse mici să obțină un acord cu UE în doi ani. Planul de rezervă al Guvernului May

Marea Britanie, șanse mici să obțină un acord cu UE în doi ani. Planul de rezervă al Guvernului May
Publicat: 24/07/2017, 21:19

Ar fi o perspectivă „optimistă” să credem că putem obține un acord comercial până în momentul producerii Brexit, în martie 2019, a declarat Liam Fox, ministrul britanic al Comerțului, citat de cotidianul The Times.

Liam Fox a explicat că, în acest context, membrii Guvernului Theresa May susțin implementarea unui acord tranzitoriu post-Brexit. „Există un consens din ce în ce mai mare în Cabinet privind o etapă tranzitorie în care Londra ar implementa voluntar” o parte a reglementărilor Uniunii Europene după ieșirea oficială din comunitatea europeană, a explicat Liam Fox.

Însă ministrul britanic al Comerțului a respins ideea Bruxellesului privind aplicarea jurisdicției Curții Europene de Justiție pentru garantarea drepturilor cetățenilor UE după Brexit, considerând că ar fi o „perspectivă foarte bizară de jurisprudență”.

Negocierile Londrei cu Bruxellesul se concentrează inițial pe condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Ulterior, Londra va încerca să obțină un acord comercial cu Blocul comunitar.

Greg Clark, secretar de stat britanic pentru Companii, a confirmat că Guvernul va discuta în toamnă planul instituirii unei perioade de tranziție, în contextul în care mediile de afaceri sunt preocupate privind ieșirea bruscă din Uniunea Europeană.

„În toamnă, pe măsură ce negocierile avansează, sperăm să putem spune mai multe despre acest proiect după ce vom avea discuții”, a explicat Greg Clark, citat de site-ul agenției Reuters.