Marea Britanie: „Suspiciuni de corupție” în 20% din contractele care au legătură cu pandemia de COVID

Marea Britanie: „Suspiciuni de corupție” în 20% din contractele care au legătură cu pandemia de COVID
Marea Britanie: „Suspiciuni de corupție” în 20% din contractele care au legătură cu pandemia de COVID / Foto: Pixabay.com
Publicat: 22/04/2021, 12:27
Actualizat: 22/04/2021, 12:28

Aproximativ 20% din valoare contractelor din pandemia de COVID, adică 3,7 miliarde lire sterline, ridică „suspiciuni de corupție”, avertizează anchetatori anti-corupție din Marea Britanie.

Analiza detaliată a 1.000 de contracte, acordate de la începutul pandemiei, arată că ar fi fost favorizate acele firme cu „legături politice”, scrie independent.co.uk.

Miniștrii sunt acuzați că au subminat încrederea populației „într-un moment în care era cea mai mare nevoie de ea” – și nu au răspuns la întrebările legate de contracte, nici peste câteva luni.

„Guvernul trebuie să răspundă la întrebări foarte importante, deoarece peste 20% din banii cheltuiți pe achiziții în pandemie ridică semne de întrebare”, a declarat Daniel Bruce, CEO-ul grupului Transparency International UK.

„Frecvența cu care aceste „contracte COVID” au fost acordate firmelor cu conexiuni politice este foarte alarmantă și nu poate fi o coincidență”.

„Grup VIP” al firmelor „abonate” la stat

Raportul vorbește despre „grupul VIP), unde sute de firme au obținut contracte, după „ponturi” de la politicieni, în momentul bugetării a 18 miliarde lire sterline, în starea de urgență.

„La câteva luni după ce „grupul VIP” a ieșit la lumină, guvernul încă nu reușește să răspundă la întrebările esențiale despre funcționarea și existanța lui”, a adăugat Bruce.

Transparency International a trecut în revistă contractele și a descoperit aspecte importante:

– 24 de contracte pentru echipamente de protecție anti-COVID, în valoare de 1,6 miliarde lire sterline, au fost acordate unor oameni apropiați de Conservatori
– 3 contracte de servicii pentru testare COVID, de 536 milioane lire sterline, acordate unor firme „cu legături politice”
– 98,9% din valoarea contractelor, 17,8 miliarde lire sterline, acordate fără a respecta legile concurenței, între februarie-noiembrie 2020
– 14 companii înființate în 2020, fără un istoric, au câștigat contracte de 620 milioane lire sterline (10 fiind mai noi de 60 de zile)
– Detaliile privind 93% din contractele acordate pe baza „prieteniei politice” au fost publicate mai târziu, versus 70% din restul contractelor

Parlamentarii britanici se scuză

Parlamentarii britanici au respins însă criticile, spunând, nici mai mult, nici mai puțin, că această criză sanitară fără precedent a determinat ca regulile să fie „ocolite”, în vederea canalizării unor sume enorme de bani.

Chiar publicația „The Independent” a dezvăluit că un contract de milioane de lire sterline pentru PPE (materiale de protecție / echipamente anti-COVID-19) a fost acordat unei companii cu conexiuni politice și a fost ținut secret timp de un an.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult