MAREA INVAZIE, o alarmă falsă. Cum au râs britanicii de tabloidele din Regatul Unit: „Ai naibii români și bulgari! Au venit aici și au cumpărat toate pelerinele care te fac invizibil”

Publicat: 03/01/2014, 10:55
Actualizat: 29/07/2014, 18:59

„Marea invazie” a românilor și bulgarilor în Regatul Unit la 1 ianuarie, speculată intens mai ales de tabloidele britanice, dar și de politicieni s-a dovedit a fi, la început de an, doar o alarmă falsă. După campanii extremiste care anunțau, spre exemplu, că 29 de milioane de imigranți din România și Bulgaria vor păși pe pământ englezesc odată cu ridicarea restricțiilor de pe piața muncii sau că unele companii aeriene au suplimentat zborurile tocmai din această cauză, britanicii s-au convins că totul nu a fost decât o campanie falsă.

Ironici, mulți au luat peste picior campania anti-români făcută în ultimele zile de tabloidele din Regatul Unit. Potrivit Metro.co.uk, pe rețelele de socializare au circulat numeroase mesaje în care utilizatorii s-au amuzat pe seama celor terifiați că imigranții din Europa de Est le vor fura locurile de muncă sau se vor bucura, mai mult decât ei, de ajutoarele sociale oferite de stat.

„Stația de autobuz Boston este supraaglomerată de români și bulgari. Fugiți, salvați-vă viața! Încuiați-vă fiicele în casă!”, a scris un utilizator în dreptul unei fotografii care, dimpotrivă, prezenta o autogară pustie.

O poză însoțită de un mesaj ironic a publicat pe aceeași rețea de socializare și Tim Oliver. Prezentând o cameră goală, acesta a scris: „Este abia prima zi (de la ridicarea restricțiilor, n, red), iar apartamentul meu este pur și simplu invadat de români și bulgari care cer ajutor social și locuințe”.

Inspirat a fost și Gerontius Marindunum, care a scris: „Ai naibii români și bulgari! Au venit aici și au cumpărat toate pelerinele acelea care te fac invizibil””.

Folosind hashtagul #AlarmăFalsă, Jack Poynter a publicat pe Twitter următorul mesaj: „Am auzit un zgomot puternic afară și am crezut că este vorba despre tropăitul românilor și bulgarilor. Se pare însă că nu era decât o persoană care muta un tomberon”.

De altfel, Katie Weasel a făcut un „apel disperat”: „Ajutați-mă, vă rog, nu pot să deschid ușa să ies din casă din cauza tuturor românilor și bulgarilor care au umplut întreaga stradă”. Un alt utilizator a mărturisit că singura invazie de care se teme este cea a locuitorilor din Glasgow, Scoția: „Nu românii și bulgarii mă sperie… ci oamenii din Glasgow” („glaswegians”).

Dezbaterea pe tema imigrației continuă

Și totuși, dezbaterile pe această temă continuă atât în presă, cât și în rândul politicienilor. Yvette Cooper și David Hanson, din Partidul Laburist, au arătat recent că Guvernul britanic a eșuat în ceea ce privește introducerea unor măsuri speciale pentru protejarea locurilor destinate englezilor cu nivel mai mic de pregătire, ce ar putea fi ocupate, în schimb, de imigranții din estul Europei. Cooper a atras atenția că Guvernul a ignorat apelurile făcute pentru întărirea legislației, fapt ce ar fi oprit angajatorii să scadă salariile britanicilor și să recruteze, în schimb, forță de muncă mai ieftină de peste hotare, relatează The Guardian.

Acest lucru ar fi împiedicat totodată și abuzul asupra muncitorilor străini, a arătat Cooper într-un articol publicat pe blogul personal: „Vrem să vedem acțiuni care să oprească abuzul și exploatarea imigranților ca forță de muncă ieftină sau folosirea lor ca motiv pentru reducerea remunerațiile celorlalți”. Asta înseamnă, susține Cooper, o mai bună consolidare a salariului minim și aplicarea unor măsuri împotriva angajatorilor care profită de pe urma imigranților.

David Hanson a adăugat că Guvernul ar fi trebuie să-și îndrepte atenția în mod special către agențiile de recrutare care se orientează exclusiv către Europa de Est, tocmai pentru că acestea abuzează de lipsa unei legislații mai solide.

Există însă și politicieni care abordează problema dintr-o perspectivă ușor mai relaxată. Laburistul Keith Vaz, președintele Comisiei pentru Afaceri Interne din Camera Comunelor, și conservatorul Mark Reckless i-au întâmpinat pe 1 ianuarie, pe aeroportul din Luton, pe primii români sosiți în Marea Britanie după eliminarea restricțiilor pentru muncitorii din țara noastră și din Bulgaria.

Vaz le-a urat „Bun venit!” românilor, reiterând însă ideea necesității unui referendum pentru stabilirea numărului maxim acceptat de imigranți în Marea Britanie. „Aceasta este o chestiune care trebuie lăsată la latitudinea britanicilor, asta ca să nu mai avem parte de atâta dramă din partea oamenilor care se gândesc că vor veni sute de mii de imigranți încă din prima zi”, a spus acesta. „Trebuie să fie parte a negocierilor pentru o Uniune Europeană reformată, libertatea de mișcare este foarte importantă”, a adăugat Keith Vaz.

De asemenea, Mark Reckless a subliniat faptul că reducerea numărului de imigranți face parte din promisiunile din campania electorală a conservatorilor: „Cred că este esențial să ne respectăm această promisiune și să controlăm imigrația, să judecăm dacă trebuie să ieșim din UE și să ne controlăm propriile granițe”.

Daily Mail își continuă campania anti-români

Între timp însă, cotidianul britanic Daily Mail, care în urmă cu câteva zile scria că românii și bulgarii au luat cu asalt autocarele și avioanele cu destinația Marea Britanie, plătind chiar și 3.000 de lire pentru un bilet dus, continua campania defăimătoare. Publicația a relatat că polițiștii din Londra au arestat deja mai mulți rromi de origine română care cerșeau în Marble Arch. Aceștia au fost identificați, chestionați, fotografiați și li s-au luat amprentele. Potrivit sursei citate, o femeie a recunoscut chiar motivul real pentru care a mers în Marea Britanie: „Sunt din România, am venit pentru serviciile medicale. Am astm și angină pectorală”.

Locuitorii din zonă s-au plâns că mai multe grupuri de imigranți au ocupat zona, dormind pe străzi sau prin parcuri. „Aici (Marble Arch, n. red) era una dintre cele mai exclusiviste zone ale Londrei (…), iar acum arată mai mult ca o țară din lumea a treia”, a povestit Luiga Rapuano. „De fiecare dată când vin la lucru, ei dorm în fața magazinului, trebuie să sar peste ei pentru a intra înăuntru. În timpul nopții, urinează în ghivecele cu flori sau pe zidurile magazinului. Mirosul este oribil (…). Nu m-aș supăra dacă ar veni aici și ar încerca să-și găsească un loc de muncă, dar ei nu fac asta; fură și cerșesc”, a adăugat ea.

În plus, Philippa Roe,liderul consiliului din Westminster City, a acuzat zilele trecute că un grup de imigranți au defecat pe treptele din fața casei unui britanic.

Tjobs.ro: 8.000 de locuri de muncă pentru imigranții români în Marea Britanie

În ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă din Marea Britanie de către imigranții români și bulgari, Daily Mail prezintă o situație „neliniștitoare”. În ciuda tuturor acestor incidente și dezbateri care au inflamat opinia publică, numărul locurilor de muncă puse la dispoziție de companiile britanice au crescut deja, odată cu ridicarea restricțiilor pentru muncitorii români și bulgari, scrie sursa citată.

Astfel, aproximativ 8.000 de anunțuri au fost postate pe site-ul de recrutare Tjobs.ro. Dintre acestea, peste 4.500 sunt oferite în Anglia, unde companiile caută asistente, infirmiere, bone, bucătari, șoferi de taxi, secretare și chiar dansatoare într-un club de noapte. Pentru acest din urmă job, salariul oferit este cuprins între 4.000 și 8.000 de lire pe lună.

De asemenea, majoritatea angajatorilor promit plata cu aproximativ 6 lire pe oră, adică de șapte ori mai mult decât plata minimă pe oră în România, precizează cotidianul. Publicația amintește și că unele companii de recrutare din țara noastră au organizat chiar târguri speciale de joburi destinate celor care vor să lucreze în regatul Unit. Spre exemplu, VPL Healthcare a organizat la București un astfel de eveniment pentru recrutarea de personal medical pentru Marea Britanie.

„Tot mai multe asistente din Marea Britanie urmează să se pensioneze, astfel că angajatorii vor trebui să recruteze și de peste hotare pentru a putea acoperi posturile rămase libere”, a explicat Valentin Porubin-Lazurca, directorul VPL Healthcare. „În același timp, sunt prea puțini absolvenți în Marea Britanie. Serviciul Național de Sănătate britanic are nevoie ca o asistentă să se ocupe de opt paturi, așa că nu este greu de ghicit că va fi nevoit să recruteze și imigranți pregătiți în acest domeniu”, a adăugat acesta.

Și în Irlanda sunt oferite 310 locuri de muncă, în vreme ce în Irlanda de Nord sunt puse la dispoziție mai puțin de 100 de joburi pentru români, se arată pe site-ul Tjobs.ro.

„Cei mai mulți dintre români aleg să părăsească țara din motive economice și, potrivit statisticilor noastre, peste 80% dintre aceștia plănuiesc să lucreze peste granițe câțiva ani, să strângă bani, apoi să se întoarcă în țară și să-și cumpere o casă și, poate, să-și deschidă o mică afacere”, a explicat Raluca Ștefănescu, de la Tjobs.ro.

Potrivit sursei citate, peste 62.000 de anunțuri de locuri de muncă au fost postate anul trecut de companiile britanice pe site-urile de specialitate din România.

În contextul evenimentelor și discuțiilor recente, publicația The Guardian a adresat pe 1 ianuarie o întrebare cititorilor: „Se vor simți românii și bulgarii bineveniți în Marea Britanie?”. Utilizatorii sunt invitați să voteze „Da” sau „Nu”. Până în momentul publicării acestei știri, 82% dintre respondenți votaseră „Nu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Care este cea mai mare sumă plătită pentru o daună RCA! Un tir românesc a...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Ungaria a dat ordin. Șoferii români care au interzis peste graniță. Se aplică din 1...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Cum au decis Oana Moșneagu și Vlad Gherman să petreacă petrecerea burlacilor, resprectiv petrecerea burlăcițelor
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Sonda europeană Mars Express a observat „păianjeni” pe planeta Marte