Bogdan Enache
29.03.2015
Internațional

MĂRTURIA fostei iubite a copilotului Germanwings: Andreas Lubitz plănuia „ceva ce va fi în memoria tuturor” și avea coșmaruri că se prăbușește cu avionul

MĂRTURIA fostei iubite a copilotului Germanwings: Andreas Lubitz plănuia „ceva ce va fi în memoria tuturor” și avea coșmaruri că se prăbușește cu avionul
Copilotul zborului Germanwings 4U9525, Andreas Lubitz, i-a spus fostei sale prietene că plănuiește ceva atât de atroce încât numele lui va fi cunoscut de toată lumea, iar femeia a povestit că tânărul se trezea uneori noaptea urlând "ne prăbușim!"

Fosta iubită a lui Andreas Lubitz a declarat pentru o publicație germană că bărbatul i-ar fi spus anul trecut, pe un ton amenințător: „Într-o zi voi face ceva ce va schimba tot sistemul și atunci toți îmi vor ști numele și și-l vor aminti”, informează dailymail.co.uk.

Când a aflat de prăbușirea de marți a zborului Germanwings 4U9525, femeia și-a amintit de profeția amenințătoare a lui Lubitz. „Nu am știut ce vrea să spună, dar acum am înțeles”, a declarat fosta iubită a copilotului pentru ziarul german Bild.

Problemele personale și comportamentul ciudat erau atât de grave, încât femeii i s-a făcut frică și a decis să se despartă de Andreas Lubitz. „Când am aflat despre prăbușirea avionului, în minte au început să mi se deruleze cuvintele pe care mi le spusese”, a spus femeia.

Potrivit dailymail.co.uk, autoritățile vor dori, cel mai probabil, să vorbească cu fosta iubită a copilotului pentru a obține detalii despre starea de spirit a acestuia. Copilotul și femeia au avut o relație timp de șapte ani și au locuit împreună într-un apartament la periferia orașului Dusseldorf. Unele relatări de presă vorbesc despre faptul că cei doi ar fi fost logodiți și ar fi existat planuri pentru a se căsători în 2016.

Andreas Lubitz ar fi comandat două automobile Audi pentru sine și iubita sa cu puțin timp înainte de tragedie, într-o încercare disperată de a o convinge să se întoarcă la el, dar femeia ar fi respins cererile acestuia și doar o mașină a fost livrată.

Informațiile uimitoare referitoare la o posibilă plănuire îndelungată a prăbușirii deliberate a avionului Airbus A320 dau greutate relatărilor referitoare la faptul că Lubitz a ascuns afecțiunile medicale de care suferea și care l-ar fi făcut inapt de zbor, comentează dailymail.co.uk.

Vineri, anchetatorii germani au anunțat că bărbatul ar fi trebuit să fie în concediu medical în ziua prăbușirii avionului. Scutiri medicale au fost descoperite la domiciliul lui Lubitz, inclusiv una pentru ziua accidentului, iar spitalul universitar din Dusseldorf a confirmat că Lubitz a fost pacient al instituției medicale în ultimele două luni, dar nu a dat publicității date despre motivele internării.

Daily Mail relatează că Andreas Lubitz ar fi cunoscut foarte bine regiunea din Alpii francezi în care s-a prăbușit avionul Germanwings, după ce ar fi efectuat un curs de planorism în zonă.

Andreas Lubitz a lucrat ca însoțitor de zbor timp de aproape un an înainte de a deveni pilot și a fost tachinat de colegii săi pe această temă. Unii membri ai echipajelor aeriene îi spuneau „Tomato Andi” (Andi suc de roșii, n.r), o referință la sucul preferat de mulți pasageri.

Presa a mai scris că bărbatul pasionat de fitness urma un tratament pentru problemele de sănătate mintală și s-ar fi temut că licența de zbor i-ar fi fost ridicată dacă operatorul aerian ar fi aflat despre căderile sale de ordin psihologic.

Potrivit unor informații publicate de presa germană, cel puțin doi medici i-ar fi acordat scutiri medicale pentru ziua în care a avut loc accidentul. Anchetatorii ar fi găsit la domiciliul lui Lubitz și alte scutiri medicale, eliberate pentru zile în care bărbatul s-a aflat la manșa avioanelor Germanwings. Poliția a anunțat că, cel puțin deocamdată, nu a fost găsit niciun mesaj referitor la sinucidere.

Un oficial al Germanwings a declarat pentru Daily Mail că operatorul aerian nu știa de nicio scutire medicală și că era responsabilitatea lui Lubitz să anunțe compania că nu este apt de zbor.

Președintele companiei Lufthansa, Carsten Spohr, a declarat joi că Lubitz a trecut testele de sănătate și era apt de zbor. El a precizat însă că în urmă cu șase ani, când Lubitz începuse pregătirile pentru obținerea licenței de pilot comercial, a întrerupt cursurile pentru câteva luni. El a adăugat că, dacă motivul era de natură medicală, regulile germane privind respectarea vieții private ar fi împiedicat dezvăluirea acestor informații.

Biroul federal al aviației (LBA) din Germania a cerut vineri companiei Lufthansa să ofere acces la dosarul medical al lui Andreas Lubitz, relatează agenția DPA în pagina electronică.

Dosarul medical ar urma să fie ulterior transferat anchetatorilor francezi, a declarat un purtător de cuvânt al LBA.

Andreas Lubitz, în vârstă de 27 de ani, este suspectat că a provocat intenționat prăbușirea avionului Germanwings, marți, într-o regiune muntoasă din sudul Franței. Procurorul din Marsilia a declarat joi că Lubitz a refuzat să-i dechidă ușa pilotului și a acționat butonul de coborâre a aeronavei, ceea ce poate fi interpretat drept o intenție de a distruge acest avion. Toate cele 150 de persoane de la bord au murit în urma prăbușirii avionului.

×
Inchide