Masacru într-un lăcaș de cult din sudul Iranului. Cel puţin 15 morţi şi zeci de răniţi în urma unui atentat revendicat de gruparea Stat Islamic

Masacru într-un lăcaș de cult din sudul Iranului. Cel puţin 15 morţi şi zeci de răniţi în urma unui atentat revendicat de gruparea Stat Islamic
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 27/10/2022, 10:39
Actualizat: 27/10/2022, 10:48

Cel puţin 15 persoane au fost ucise, miercuri, iar alte zeci au fost rănite, după ce mai mulţi indivizi au deschis focul asupra unui lăcaş de cult şiit din oraşul iranian Shiraz. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.

Atacul armat a avut loc în faţa lăcaşului de cult şiit Shah Cheragh, situat în oraşul Shiraz, informează Reuters.

Autorităţile iraniene au anunţat că atacul armat s-a soldat cu 15 morţi, atribuindu-l grupurilor islamiste sunnite. Alte aproximativ 40 de persoane au fost rănite în atacul armat, transmite AP.

Trei presupuşi autori ai atacului au fost arestaţi, iar altul este căutat activ de serviciile de securitate iraniene. Conform unor surse citate de publicaţia Nournews, autorii atacului sunt cetăţeni străini.

Preşedintele Ebrahim Raisi i-a acuzat, într-un comunicat de presă, pe „duşmanii Iranului” care încearcă „să divizeze rândurile unite ale naţiunii prin violenţă şi teroare” şi a promis un răspuns dur din partea forţelor de securitate.

Atacul, printre cele mai mortale din ultimii ani din Iran, a fost comis în timpul rugăciunilor de seară, în moscheea Shah Cheragh, a declarat guvernatorul local Mohammad-Hadi Imanieh pentru televiziunea de stat.

Potrivit acestuia, agresorul „a tras orbeşte asupra credincioşilor” în cea mai importantă moschee din sudul Iranului, unde se află mausoleul lui Ahmad, fratele uneia dintre cele mai venerate figuri ale şiismului, imamul Reza, care a murit în 818.

„În acest atac a fost implicat un singur terorist”, a declarat şeful autorităţii judiciare locale, Kazem Mussavi, care a raportat „cel puţin 15 morţi şi 19 răniţi”.

Autorul,„afiliat grupărilor takfiriste (islamişti radicali sunniţi), a fost arestat”, a informat postul de televiziune iranian. Conform informaţiilor furnizate de acesta,”forţele de securitate l-au rănit pe agresor”, care „este supus în prezent unei intervenţii chirurgicale în spital”.

Potrivit organului de propagandă al grupării Stat Islamic, un membru al grupării jihadiste sunnite a deschis focul asupra credincioşilor „ucigând cel puţin 20 de şiiţi şi rănind alţi zeci”.

Proteste de amploare în Iran

Incidentul intervine pe fondul protestelor violente din Iran, despre care autorităţile susţin că sunt orchestrate din străinătate. Protestele au izbucnit în septembrie, ca reacţie la moartea tinerei Mahsa Amini în custodia Poliţiei moravurilor, care verifică strict respectarea codului vestimentar islamic.

Zeci de persoane au fost ucise în violenţe, iar autorităţile iraniene sunt acuzate de reprimarea manifestaţiilor.

Acesta este al doilea atac mortal comis în 2022 împotriva unei moschei şiite din Iran, o ţară cu o populaţie de aproximativ 83 de milioane de locuitori unde şiismul este religie de stat încă din secolul al XVI-lea.

La începutul lunii aprilie, un tânăr de 21 de ani, de origine uzbecă, a înjunghiat mortal doi clerici şiiţi şi a rănit un al treilea în incinta sanctuarului care găzduieşte mausoleul imamului Reza din Mashhad, al doilea oraş al Iranului.

Gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat primul atac în Iran pe 7 iunie 2017, informează Agerpres, care citează AFP. Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au atacat atunci parlamentul din Teheran şi mausoleul fondatorului Republicii Islamice, ayatollahul Ruhollah Khomeini, ucigând 17 persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Doliu imens în PSD. A murit în prag de Înviere. Tragedia a lovit chiar azi
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern