MATERA, Capitala Culturală Europeană 2019. Ceremoniile de inaugurare

MATERA, Capitala Culturală Europeană 2019. Ceremoniile de inaugurare
Publicat: 20/01/2019, 00:32

Împreună cu Plovdiv din Bulgaria, orășelul italian Matera este Capitală Culturală Europeană în 2019. Urmăriți aici spectacolele ceremoniei de inaugurare.

Nu este doar un titlu, ci și ocazia de a organiza vreme de un an o serie de evenimente de interes cultural și pronunțat caracter pan-european și o șansă de a profita din punct de vedere economic și social, scrie Forbes. Autoritățile locale primesc fonduri din bugetul național și cel european pentru organizarea evenimentelor, dar și pentru proiecte de refacere sau modernizare a infrastructurii.

Matera a fost mulți ani un simbol al sărăciei în Italia. Locuit încă din Paleolitic, când oamenii și-au săpat adăposturi în stânca vulcanică a munților, orășelul a atras atenția în anii fascismului, când scriitorul Carlo Levi, exilat în zonă de Benito Mussolini, mărturisea că n-a mai văzut o asemenea imagine a sărăciei.

După Cel de-al Doilea Război Mondial, premierul Alcide de Gasperi a decretat stare de urgență în Matera și a catalogat orașul drept „o rușine națională”. Toți locuitorii au fost evacuați și relocați în împrejurimi, lăsând Matera pustiu vreme de zeci de ani. Din 1993, când UNESCO a inclus Cita dei Sassi (Orașul de Piatră) în patrimoniul său, locul a început să arate altfel.

2019 dă o nouă ocazie Materei să schimbe prejudecățile lumii despre viața din orășelele din sudul Italiei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase