Membri ai Congresului insistă ca Israelul să respecte dreptul umanitar / Casa Albă: Israelul nu s-a consultat cu SUA când a cerut evacuarea civililor

Membri ai Congresului insistă ca Israelul să respecte dreptul umanitar / Casa Albă: Israelul nu s-a consultat cu SUA când a cerut evacuarea civililor
Publicat: 13/10/2023, 22:11
Actualizat: 13/10/2023, 22:15

Zeci de membri ai Camerei Reprezentanților din Statelor Unite au cerut, vineri, Administrației Joseph Biden să insiste ca Israelul să respecte normele dreptului internațional și să creeze un coridor umanitar în campania militară contra grupurilor islamiste palestiniene, în timp ce Casa Albă a transmis că Guvernul israelian nu s-a consultat cu Washingtonul când a cerut evacuarea masivă în 24 de ore a civililor din Fâșia Gaza.

”Suntem profund preocupați de ordinul de evacuare a peste un milion de civili din nordul Fâșiei Gaza și în privința consecințelor umanitare devastatoare care vor urma”, afirmă zeci de membri ai Grupului Progresist din Camera Reprezentanților, într-o scrisoare adresată secretarului de Stat american, Antony Blinken, informează site-ul Politico.com.

”Așa cum au semnalat atât Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, cât și Comisia ONU pentru Drepturile Omului, impunerea unui asediu complet asupra Fâșiei Gaza și oprirea aprovizionării cu alimente, apă și electricitate pentru 2,3 milioane de civili palestinieni, care nu au unde să plece și dintre care jumătate sunt copii, ar fi o încălcare a dreptului umanitar internațional”, subliniază membrii Congresului SUA, care cer ca Administrația Biden să se asigure că Israelul respectă dreptul internațional și că va crea un coridor umanitar în Fâșia Gaza.

Membrii Congresului condamnă atacul comis de militanți Hamas pe teritoriul Israelului și susțin dreptul Israelului la apărare. ”Dar riposta trebuie să țină cont de civilii din Fâșia Gaza, care sunt și ei victimele grupului Hamas. Președintele Biden trebuie să comunice poporului american că Hamas nu reprezintă poporul palestinian și că poporul palestinian nu este Hamas”, subliniază autorii scrisorii.

Casa Albă: Guvernul Israelului nu s-a consultat cu SUA când a cerut evacuarea masivă a civililor din nordul Fâșiei Gaza

John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, a declarat vineri seară că Guvernul Benjamin Netanyahu nu s-a consultat cu Washingtonul când a somat civilii din Fâșia Gaza să plece în 24 de ore în sudul teritoriului palestinian.

”Din ceea ce știu, Israelul nu s-a consultat cu SUA când a emis ordinul ca palestinienii să evacueze nordul Fâșiei Gaza în 24 de ore. Noi vrem să ne asigurăm că cei care vor să plece au posibilitatea să facă acest lucru. Colaborăm intens cu israelienii și egiptenii pentru a crea un culoar sigur în sudul Fâșiei Gaza și vrem să menținem capacitatea de a furniza asistență umanitară. Dacă împărtășim preocupările comunității internaționale privind situația umanitară disperată din Fâșia Gaza? Răspunsul scurt este, în mod evident, afirmativ”, a declarat John Kirby, potrivit cotidianului Haaretz.

Națiunile Unite și Turcia au semnalat că este imposibilă evacuarea civililor din nordul teritoriului palestinian Fâșia Gaza, așa cum solicită Israelul înaintea unei eventuale invazii militare. În nordul Fâșiei Gaza locuiesc aproximativ 1,1 milioane de persoane, iar armata israeliană a somat civilii din nordul Fâșiei Gaza să se deplaseze la sud de localitatea Wadi Gaza, semnalând o incursiune în zona orașului Gaza.

Statele Unite au avut în avans informații despre un posibil atac al Hamas în Israel

Serviciile secrete americane au avut de la sfârșitul lunii septembrie informații despre riscurile unui atac al militanților Hamas pe teritoriul israelian, afirmă surse citate de postul de televiziune CNN. La începutul lunii octombrie, Agenția Centrală pentru Informații (CIA) a confirmat, într-o evaluare internă, că Hamas intensificase activitățile teroriste suspecte. Unele informații au fost transmise Israelului.

Guvernul Benjamin Netanyahu a negat că a fost informat în avans despre iminența unor atacuri ale militanților Hamas, pe fondul informațiilor că ar fi primit avertismente din partea Egiptului.

Un membru de rang înalt al Congresului Statelor Unite a confirmat, miercuri, că Guvernul israelian primise avertismente din partea Egiptului în legătură cu planurile grupurilor islamiste din Fâșia Gaza de a comite atacuri. ”Noi știm că Egiptul îi avertizase pe israelieni cu trei zile înainte că un astfel de eveniment s-ar putea produce. Eu nu vreau să intru prea mult în detalii clasificate, dar avertismentul a existat. Cred că întrebarea se pune la ce nivel”, a declarat miercuri Michael McCaul, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților.

Foto: Profimedia

Citește și:

Raport al Congresului: Statele Unite trebuie să își modifice strategia militară, pentru scenariul unui conflict simultan cu Rusia și China

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Când se vopsesc ouăle de Paște în 2024? Tradiții pentru Săptămâna Mare
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Șoferii români sunt obligați. Se aplică din 1 MAI. Regulile pe care scrie amendă şi...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Horoscop zilnic, 2 mai 2024: Berbecii primesc propuneri interesante de colaborare. Scorpionii vor lua o...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Un om de știință spune că sondele Voyager sunt în mare pericol