Membri ai forțelor ONU de menținere a păcii, acuzați că au abuzat sexual copiii pe care trebuiau să-i protejeze

Publicat: 29/04/2015, 18:53

Surse apropiate cazului au declarat că Anders Kompass a furnizat documentul legat de aceste abuzuri autorităților franceze, deoarece ONU nu a luat nicio măsură în acest sens. Raportul documentează exploatarea sexuală a copiilor, în vârstă chiar și de nouă ani, de către soldații detașați în Republica Centrafricană, scrie theguardian.com.

Kompass, care se află în Geneva, a fost suspendat săptămâna trecută din funcția de director al operațiunilor în teren. Acesta a fost acuzat că a dezvăluit un raport secret ONU și a încălcat astfel protocoalele. Kompass este acum anchetat de ONU și riscă concedierea. Comportamentul ONU în cazul bărbatului care lucrează de 30 de ani în domeniul umanitar a fost permis de oficialii organizației globale, inclusiv de Zeid Ra”ad Al Hussein, înaltul comisar pentru drepturile omului și Susanna Malcora, șeful de cabinet al ONU.

Abuzurile au avut loc în 2014, în timpul misiunii Minusca a ONU în Republica Centrafricană. The Guardian a primit raportul controversat despre exploatarea sexuală de la Paula Donovan, din cadrul grupului pentru protecția drepturilor omului Aids Free World, care cere o anchetă independentă a modului în care ONU a abordat problema abuzurilor comise de trupele franceze de menținere a păcii în CAR.

Raportul intitulat „Sexual Abuse on Children by International Armed Forces” este etichetat cu ștampila SECRET și oferă detalii terifiante despre acte de viol și sodomie asupra băieților fără adăpost și înfometați din CAR, acte săvârșite de trupele franceze de menținere a păcii în Bangui, capitala țării.

Donovan, co-directorul Aids Free World, a declarat: „Abuzurile sexuale frecvente ale personalului de menținere a păcii sunt teribile și indiferența ONU este șocantă, dar adevărul dur este că acest comportament nu reprezintă ceva nou. ONU răspunde instinctiv la acest tip de violență sexuală, afișându-și ignoranța, negând totul – și abuzurile trebuie analizate de o comisie independentă, cu putere deplină de citare la tribunal”.

ONU a fost și în trecut acuzată că nu a făcut nimic pentru a combate „cercurile de pedofili” din Congo, Kosovo, Bosnia, Haiti, Burundi și Liberia. Interviurile cu copiii abuzați au fost realizate între mai-iunie 2014 de un membru al înaltului comisariat pentru drepturile omului și un specialist Unicef. Copiii intervievați reprezintă o mică parte din totalitatea victimelor.

Băieții, dintre care mulți sunt orfani, au vorbit despre exploatarea sexuală, inclusiv despre viol și sodomie, fapte săvârșite de soldații francezi între decembrie 2013 și iunie 2014, la un centru de primire a celor fără adăpost de pe aeroportul M”Poko din capitala Bangui.

Unul dintre copii, în vârstă de 11 ani, a declarat că a fost abuzat atunci când a plecat să caute ceva de mâncare. Un altul, de nouă ani, a povestit că a fost abuzat alături de alți prieteni de către doi soldați francezi. În vara lui 2014, raportul secret a ajuns la biroul comandamentului de la Geneva, unde nu s-a luat nicio măsură. Văzând acest lucru, Kompass a trimis raportul autorităților franceze, care au vizitat Bangui și au demarat o anchetă.

Email-urile lui Kompass au fost citite de autoritățile ONU, care îl acuză de încălcarea protocolului. Bea Edwards, din cadrul GAP (Government Accountability Project), o organizație caritabilă care susține informatorii de bună credință, a condamnat atitudinea ONU, care s-ar fi lansat într-o „vânătoare de vrăjitoare”, în loc să rezolve problema copiilor abuzați.

„Am reprezentat mulți informatori din ONU în ultimii ani și cu cât este mai mare dezvăluirea, cu atât este mai mare și răzbunarea ONU. În ciuda retoricii sale, există foarte puțină implicare la nivelul de vârf al organizației în privința protejării informatorilor. ONU are tendința să politizeze orice problemă, indiferent dacă este urgentă sau nu”, a declarat Edwards.

Surse din ONU au confirmat desfășurarea unei investigații franceze – în cooperare cu ONU – pentru clarificarea acuzațiilor extrem de grave aduse forțelor de menținere a păcii franceze din Republica Centrafricană (CAR).

Un purtător de cuvânt al biroului ONU din cadrul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului a confirmat demararea unei anchete în cazul scurgerii de informații, principalul suspect fiind „un angajat al ONU”.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
EXCLUSIV Băsescu: Dacă se retrage Piedone, câștigă sigur Firea. Dar nu se va retrage pentru...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Simona Halep SCHIMBĂ REGULILE în lumea tenisului. Decizie radicală după verdictul TAS
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Test de cultură generală. Cât de veche este Cascada Niagara?