MESAJ. Papa Francisc, despre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee: „Sunt foarte îndurerat”

MESAJ. Papa Francisc, despre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee: „Sunt foarte îndurerat”
Austria condamnă decizia luată în cazul fostei Catedrale "Sfânta Sofia" / Sursă foto: Shutterstock
Publicat: 12/07/2020, 17:52

Papa Francisc a declarat duminică, în cadrul mesajului săptămânal transmis credincioșilor, că decizia luată de către autoritățile din Turcia de a transforma Catedrala Sfânta Sofia din muzeu în moschee îl afectează profund.

Suveranul Pontif s-a declarat „profund îndurerat” de decizia luată recent de către autoritățile de la Ankara, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Sunt cu gândul la Istanbul. Mă gândesc la (catedrala, n. red.) Sfânta Sofia și mă simt foarte îndurerat”, a declarat Papa Francisc în timpul mesajului său de duminică rostit în Piața Sfântul Petru de la Vatican.

Consiliul Mondial al Bisericilor a făcut apel la Administrația președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, să revină asupra deciziei de a transforma Catedrala Sfânta Sofia în moschee.

Totodată, Patriarhul Bartolomeu, liderul bisericilor ortodoxe, a declarat că decizia autorităților de la Ankara este dezamăgitoare.

Și Grecia a condamnat decizia Turciei. De asemenea, UNESCO a declarat că va reanaliza statutul Catedralei Sfânta Sofia, care se află pe lista monumentelor de patrimoniu a acestei organizații.

UNESCO a mai adăugat că decizia autorităților turce afectează valoarea Catedralei Sfânta Sofia ca edificiu care face legătura între Est și Vest, între culturi, generații și civilizații.

Primele ceremonii musulmane vor avea loc pe 24 iulie la Sfânta Sofia

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că primele rugăciuni musulmane vor avea loc la Sfânta Sofia pe 24 iulie.

El a spus că edificiul, construit acum aproape 1.500 de ani, va rămâne deschis și pentru persoanele de alte confesiuni decât cea musulmană.

Liderul turc a mai spus că, prin decizia de a retransforma edificiul în moschee, Turcia își exercită suveranitatea și că va trata orice critică la adresa acestei hotărâri ca fiind un atac asupra independenței sale.

O instanță din Turcia a decis vineri să anuleze un decret guvernamental emis în 1934, prin care Catedrala Sfânta Sofia de la Istanbul era transformată în muzeu.

Decizia Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanță administrativă a Turciei, deschide calea pentru retransformarea monumentului, aflat pe lista patrimoniului UNESCO, în moschee, în pofida avertismentelor primite de Turcia la nivel internațional de a renunța la această mișcare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase