Mesajul Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta, după scandalul votului din străinătate: Vom urmări cu atenție cum vor clarifica autoritățile române situația

Mesajul Comisiei Europene pentru Guvernul Ponta, după scandalul votului din străinătate: Vom urmări cu atenție cum vor clarifica autoritățile române situația
Publicat: 17/11/2014, 16:25
Actualizat: 17/11/2014, 19:40

Comisia Europeană transmite Guvernului român, a doua zi după turul doi al alegerilor prezidențiale, unde, încă o dată, mii de români nu au putut vota, că trebuie „să evalueze orice plângere primită”.

„Organizarea de alegeri libere și corecte este o componente indispensabilă a valorilor democratice pe care le împărtășesc toate statele membre și pe care s-a fondat Uniunea”, a comentat pentru gândul Mina Andreeva, purtătoarea președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Autoritățile naționale sunt responsabile de stabilirea și implementarea regulilor cu privire la votul cetățenilor lor în alegerile naționale”, a mai spus Andreeva, contactată de gândul pentru a oferi poziția Comisiei Europene cu privire la problemele de la votul diasporei românești pentru alegerea președintelui României.

„Autoritățile române vor trebui să evalueze orice plângere primită. Comisia este încrezătoare că acest proces va clarifica situația și îl vom urmări cu atenție”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a lui Jean-Claude Juncker.

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, față de peste 161.000 în primul tur, cei mai mulți votanți înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franța și Germania, conform datelor BEC. În ciuda numărului record de români care s-au prezentat la vot în străinătate pentru alegerea noului președinte al României, au existat, din nou, mii de concetățeni care nu au putut vota, după cum gândul a transmis pe tot parcursul zilei de duminică. Totodată, amintim că la Paris și la Torino s-a intervenit cu gaze lacrimogene împotriva românilor care protestau față de neprelungirea programului de vot. Mai mult, la Londra, secția de votare de la Brent Civic și-a închis porțile cu o oră și jumătate înainte de finalul programului de vot, organizatorii considerând că doar cei care mai erau înăuntru puteau vota.

Președintele ales, Klaus Iohannis, a declarat, luni, că îl roagă pe președintele în exercițiu, Traian Băsescu, să analizeze situația votului diasporei și să îi recheme la post pe diplomații care nu au gestionat corespunzător situația din centrele de votare: „Consider că este un gest minimal să fie retrași ambasadorii și consulii acolo unde românii au fost umiliți. Nu pot să accept că există situații unde concetățeni de ai mei să fie tratați cu gaze lacrimogene fiindcă vor să voteze”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele ales a făcut un apel la partide pentru începerea discuțiilor pe marginea legii votului prin corespondență: „Rog partidele politice să înceapă urgent discuțiile pe legea votului electronic și a votului prin corespondență. Nu vreau să se mai întâmple vreodată ceea ce s-a întâmplat la votul în diasporă. Mii de români nu au putut să-și exercite dreptul la vot, este inadmisibil. Așa ceva trebuie prevenit urgent”, a spus Iohannis.

La rândul lui, premierul Victor Ponta a declarat, luni, că România are nevoie de un nou cadru legislativ pentru votul celor din străinătate: „România are nevoie de o nouă legislație privind votul compatrioților din diaspora. Ieri au votat aproximativ 400.000 de români, în 2009 au votat 143.000, dacă va exista un acord cu cei de la ACL vreau să facem o comisie parlamentară și la începutul anului 2015 să elaborăm legislația care să asigure participarea la vot a celor din țară și diaspora”, a spus primul-ministru Ponta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc...
Mari amenzi pentru proprietarii de apartamente. Cine nu face asta va plăti scump
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani