Mesajul lui Erdogan pentru zecile de mii de sirieni blocați la granița cu Turcia

 Mesajul lui Erdogan pentru zecile de mii de sirieni blocați la granița cu Turcia
Publicat: 08/02/2016, 17:15

În așteptarea unei decizii a Guvernului turc, situația umanitară era tot mai „disperată” pentru civili, în principal femei și copii, care se adună în nordul Siriei, potrivit Médecins sans frontière (MSF), relatează AFP în pagina electronică.

În cazul în care sirienii împinși la exod „se află la ușa noastră și nu au altă opțiune, este necesar să-i lăsăm să intre pe frații noștri și o vom face”, declara sâmbătă președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Însă el nu a precizat când vor putea pătrunde sirienii pe teritoriul turc.

Singurul punct de trecere posibil la nord de Alep, prin postul de frontieră turc de la Oncupinar, era închis.

De partea siriană a frontierei, la Bab al-Salama și Azaz, zeci de mii de civili așteptau în condiții precare.

„Este o dramă. Cei care nu au putut obține un cort dorm sub măslini”, a declarat Haitham Hammou, un purtător de cuvânt al grupării rebele Jabha Chamiya, contactat telefonic de AFP. „Persoanele deplasate abia au o rație aliementară pentru o zi”, a adăugat el.

MSF a distribuit peste 230 de corturi, dar locurile, apa și echipamentele sanitare erau insuficiente, a declarat Muskilda Zancada șeful misiunii MSF în Siria.

Numărul persoanelor care au sosit în ultimele zile la Azaz era de peste 30.000, însă erau așteptate până la 70.000 de persoane, potrivit lui Suleyman Tapsiz, guvernatorul provinciei turce de frontieră.

În fața acestei noi drame umanitare, europenii, care încearcă să limiteze accesul refugiaților pe teritoriul european, au îndemnat Ankara să-i primească pe sirienii care fug din provincia Alep.

Turcia, care găzduiește deja 2,7 miliaone de refugiați sirieni, „și-a atins limita capacității”, a reacționat duminică vicepremierul Numan Kurtulmus.

„Însă, până la urmă, acești oameni nu au unde altundeva să meargă”, a adăugat el.

Cancelarul german Angela Merkel se afla luni într-o scurtă vizită la Ankara, pentru a încuraja Turcia să-și consolideze controalele la frontiere și să oprească fluxul de migranți care continuă să ajungă în Grecia, de pe coastele turce.

– Regimul avansează

În paralel, presiunea creștea asupra zonei de frontieră, deoarece trupele regimului Bashar al-Assad avansau în nordul provinciei Alep, susținute de raiduri aeriene ruse.

Acestea se aflau duminică la doar „șapte kilometri de orașul Tall Rifaat, unul dintre ultimele trei bastioane ale rebelilor în nordul provinciei”, alături de Azaz și Marea, a anunțat Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Obiectivul lor (este) să ajungă la frontiera turcă, pentru a împiedica trecerea rebelilor și a armelor din Turcia”, a precizat el.

O sursă militară siriană a declarat că armata caută să „taie rutele (rebele) pe toate fronturile”.

O întrerupere totală a căilor de aprovizionare ar fi dramatică pentru cei aproximativ 350.000 de civili care se află în continuare în cartiere din Alep controlate de rebeli și care riscă să fie privați de hrană, apă și combustibil, a avertizat MSF.

Bătălia de la Alep este susceptibilă să marcheze o cotitură în războiul sirian, deoarece o pierdere totală a celui de-al doilea oraș din țară, împărțit în 2012, ar reprezenta o lovitură extrem de dură pentru rebeli, care se află în dificultate și pe alte fronturi.

În provincia Damasc, armata încercuia de sâmbătă seara orașul Daraya, aflat sub controlul insurgenților din 2012.

În schimb, cel puțin 35 de militari și membri ai unor miliții loiale regimului au fost uciși într-o ambuscadă, de către rebeli islamiști, în provincia Damasc, potrivit Observatorului.

De asemenea, la Muadamiyat al-Sham, un oraș de lângă Damasc aflat sub controlul rebelilor, asediat de către regim, Comitetul Internațional de Cruce Roșie (CICR) și Semiluna Roșie Siriană au livrat duminică 700 de pachete cu alimente unui număr de 700 de familii, a declarat pentru AFP Pawel Krzysiek, un purtător de cuvânt CICR în Siria.

– Tensiuni Moscova-Ankara

Ofensiva-fulger a regimului este denunțată de țările care-i susțin pe rebeli, inclusiv Turcia și Arabia Saudită – care se gândește să participe la o operațiune terestră în Siria, în cazul în care coaliția antijihadistă condusă de Washington ia această decizie.

Erdogan a declarat că Turcia este pregătită să „facă tot ceea ce este necesar”, fără să dezvăluie strategia Ankarei, acuzată de Moscova că pregătește „o intervenție militară” în Siria.

Pe plan diplomatic, eforturi depuse până în prezent de către comunitatea internațională – fără succes – urmează să fie reluate în zilele următoare.

Grupul internațional de susținere a Siriei urmează să se reunească joi la Munchen, iar ONU speră să repună pe șine, pe 25 februarie, negocieri indirecte între Guvernul și opoziția siriene, la Geneva.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?