Mii de turiști disperați încearcă să părăsească Acapulco

Mii de turiști disperați încearcă să părăsească Acapulco
Mii de turiști disperați așteptau marți să poată urca într-unul dintre puținele avioane care decolau din Acapulco, cel mai celebru oraș balnear al Mexicului, afectat dur de uragane, apoi de jafuri, relatează AFP.
Publicat: 18/09/2013, 14:52
Actualizat: 22/06/2014, 18:56

Mii de turiști disperați așteptau marți să poată urca într-unul dintre puținele avioane care decolau din Acapulco, cel mai celebru oraș balnear al Mexicului, afectat dur de uragane, apoi de jafuri, relatează AFP.

Soarele și plaja de care mulți turiști visau să profite cu ocazia weekendului prelungit datorită sărbătoririi Zilei Independenței Mexicului au lăsat locul rafalelor de vânt violente, ploilor torențiale și inundațiilor.

Aeroportul inundat și drumurile de ieșire din oraș blocate au obligat peste 40.000 de turiști șă-și prelungească în mod forțat vacanțele în acest oraș de pe malul Oceanului Pacific.

„Așteptăm să vedem dacă ne vom întoarce cu avionul sau vor redeschide drumurile. Dar problema este hrana”, spune pentru AFP Andres Guerra Gutiérrez, un mexican în vârstă de 40 de ani care a venit vineri, împreună cu 14 membri ai familiei sale, în Acapulco, una dintre destinațiile preferate de către locuitorii capitalei și care pe vremuri era un loc de vizită obligatoriu pentru staruri de la Hollywood.

După patru zile consecutive de furtuni, soldate cu aproximativ 48 de morți la nivel național, Acapulco, un oraș cu 680.000 de locuitori în care s-au înregistrat mai mult de jumătate din victime, continuă să fie inundat. Sunt afectate în special zonele sărace, de la periferie și cartierul Punta Diamante, o zonă hotelieră unde apele au ajuns până la trei metri.

În această zonă au avut loc numeroase jafuri. Sute de persoane au atacat un magazin și două centre comerciale, de unde și-au însușit hrană, aparate casnice și saltele, a constatat un corespondent al AFP.

„Nu putem să-i oprim. Suntem într-o situație de urgență gravă”, spune un militar însărcinat cu securitatea.

În plus, elemente ale poliției federale au fost mobilizate pentru a veni în sprijinul armatei în acest oraș afectat de mai mulți ani de un val de violențe atribuit traficanților de droguri.

Poliția federală a anunțat că a efectuat peste 200 de operațiuni pentru a salva persoane care au fost nevoite să se refugieze pe acoperișuri din cauza creșterii nivelului apelor.

– Pod aerian de pe un aeroport inundat

În speranța obținerii unui bilet de avion, sute de turiști stateau nerăbdători la cozi, marți, pe esplanada unui centru de spectacole din Acapulco, transformat în centru de operațiuni pentru companii aeriene și devenit, de asemenea, un refugiu provizoriu pentru aproximativ 2.000 de persoane care nu mai puteau să rămână în hoteluri sau în locurile în care s-au cazat.

Milagros, o venezueleană venită împreună cu soțul său și fiica sa în vârstă de doi ani, a schimbat, începând de luni, camera luxoasă de hotel pentru Centrul de Convenții din Acapulco, un alt refugiu pentru o mie de persoane aflate în așteptare.

„Suntem cu adevărat îngrijorați: nu avem mai mulți bani pentru a plăti suma în plus pe care compania aeriană ar putea să o solicite deoarece am ratat zborul”, spune această locuitoare din Caracas.

Grupul de hotelieri din Acapulco s-a angajat să ofere cazare gratuită până miercuri pentru aproximativ 15.000 până la 20.000 dintre clienții lor blocați. Dar mulți dintre ei au preferat refugiile improvizate, în pofida condițiilor precare, pentru a fi mai aproape de accesul la cele trei companii aeriene care, împreună cu zborurile militare, au evacuat deja, marți, câteva sute de turiști.

„Podurile aeriene” stabilite cu capitala Mexicului operează direct de pe pista Aeroportului Internațional din Acapulco, ale cărui turnuri de control nu mai funcționează, iar terminalul de pasageri, fiind complet inundat, la fel ca și zona de parcare, este inutilizabil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Halep și-a luat casă la Dubai de peste un milion de euro! Iubitul de 57...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Se schimbă CNP-urile. De ce va apărea numărul unic "70" în toate codurile numerice personale
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Pentagon: Loviturile ucrainene au afectat 14% din capacitatea Rusiei de rafinare a petrolului
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Ungaria a pus interzis la frontieră. Șoferii români care nu pot trece granița. Toleranță zero
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Singurul oraș din România în competiția pentru titlul de Capitală Verde Europeană
×