Mike Pence: Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor apăra interesele americane

Redactor:
Mihai Draghici
Mike Pence: Statele Unite nu vor război cu Iranul, dar vor apăra interesele americane
Statele Unite nu vor să ajungă la un conflict militar cu Iranul, dar Washingtonul este pregătit să protejeze interesele americane, a avertizat luni vicepreședintele SUA, Mike Pence, în contextul tensiunilor cu Teheranul.

„Iranul nu ar trebui să confunde atitudinea de reținere a SUA cu lipsa determinării”, a declarat Mike Pence într-un discurs, conform agenției Reuters.

„Statele Unite nu vor război cu Iranul. Vrem să discutăm, suntem dispuși să ascultăm. Dar America nu va ceda”, a atras atenția Mike Pence.

Președintele SUA, Donald Trump, a condamnat decizia Iranului de a intensifica activitățile de purificare a uraniului prin depășirea limitelor stabilite prin Acordul atomic din 2015.

„Iranul ar face bine să aibă grijă. Deoarece desfășoară activități de îmbogățire a uraniului și nu spun care este motivul. Cel mai bine este să aibă grijă”, a declarat Donald Trump.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Iranului să înceteze toate activitățile de purificare a uraniului care sunt interzise prin Acordul nuclear din anul 2015. „Îndemnăm puternic Iranul să înceteze toate activitățile care intră în contradicție cu angajamentele asumate în cadrul acestui Acord”, a declarat Maja Kocijancic, purtătorul de cuvânt al Serviciului UE pentru Acțiune Externă (EEAS). „Uniunea Europeană este foarte preocupată de recentele anunțuri făcute de Iran. Acest lucru include decizia de relua producția de uraniu îmbogățit” peste limita 3,67%, stabilită prin Acordul nuclear din 2015, a precizat oficialul UE.

Administrația de la Teheran a anunțat luni că a depășit concentrația de 4,5% în producția de uraniu îmbogățit. „Uniunea Europeană este în contact cu alți participanți la Acordul nuclear”, a subliniat Maja Kocijancic, fără a oferi detalii.

Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană. Ministerul britanic de Externe a salutat „acțiunea fermă a autorităților din Gibraltar pentru aplicarea sancțiunilor UE impuse Siriei”.

Tags:
Inchide