Milioane de chinezi, obligați să folosească o aplicație care îl preaslăvește pe președintele Xi Jingping. Cei care obțin prea puține PUNCTE sunt aspru pedepsiți

Milioane de chinezi, obligați să folosească o aplicație care îl preaslăvește pe președintele Xi Jingping. Cei care obțin prea puține PUNCTE sunt aspru pedepsiți
Publicat: 08/04/2019, 12:45

Zeci de milioane de chinezi folosesc aplicația „Studiază Națiunea Măreață” (Xuexi Qiangguo), care le permite utilizatorilor să câștige puncte dacă urmăresc știrile despre Xi, scrie independent.co.uk.

Vocile critice avertizează că popularitatea aplicației este manipulată de oficialii Partidului Comunist, care pun presiune asupra oamenilor pentru a folosi programul și îi pedepsesc pe cei care refuză acest lucru.

„Studiază Națiunea Măreață”, denumire ce are legătură cu numele președintelui Xi (Xuexi poate fi citit drept „Studiază-l pe Xi”) a fost dezvoltată de Alibaba.

Aceasta este cea mai descărcată aplicație pentru dispozitive Apple în China, depășind popularele servicii WeChat și TikTok.

Presa guvernamentală susține că are peste 100 milioane de utilizatori înregistrați.

Aplicația a fost comparată cu lucrarea „Cartea Roșie”, scrisă de președintele Mao și distribuită în timpul Revoluției Culturale din China, în anii 1960-1970.

Mii de oficiali ai Partidului Comunist au primit ordin să se asigure că oamenii folosesc aplicația, iar școlile îi critică pe elevii care nu câștigă multe puncte. Mai mult, companiile își evaluează angajații în funcție de gradul de utilizare a acestei aplicații de partid.

Mulți patroni le cer angajaților să trimită fotografii ale ecranului, în fiecare zi, pentru a vedea dacă folosesc aplicația și le iau bani din salariu, dacă nu se conformează.

Aplicația are ca scop reinstaurarea controlului absolut al lui Xi asupra Chinei, spun analiștii politici.

De asemenea, aplicația ar putea fi folosită inclusiv pentru a-i monitoriza în mod constant pe utilizatori.

„Nu poți să o ignori. E o supraveghere digitală în masă. Duce dictatura digitală la un alt nivel”, a declarat Haiquing Yu, un profesor australian, care analizează presa chineză.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase