Miniștrii europeni de Externe vor discuta despre noi măsuri împotriva Belarusului

Miniștrii europeni de Externe vor discuta despre noi măsuri împotriva Belarusului
Miniștrii europeni de Externe vor discuta despre noi măsuri împotriva Belarusului. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19/11/2020, 11:34

Miniștrii de Externe ai statelor membre ale Uniunii Europene vor discuta despre o serie de noi sancțiuni la adresa Belarusului.

Anunțul a fost făcut de ministrul german de Externe, Heiko Maas, care a adăugat că discuția cu privire la eventuale noi sancțiuni împotriva autorităților de la Minsk va avea loc în cursul zilei de joi, când are loc reuniunea miniștrilor europeni de Externe, informează site-ul agenției de presă Reuters.

„Este evident faptul că autoritățile bieloruse nu sunt pregătite să înceapă un dialog cu opoziția. Nu am văzut nicio reacție constructivă din partea Minskului până acum. Așa că vom discuta despre cum putem să creștem presiunea. Și cu siguranță vom crește presiunea axându-ne pe cercurile din jurul lui Lukașenko (președintele Belarusului, n. red.)”, a spus Heiko Maas.

Comisia Europeană, avertisment la adresa Belarusului

Comisia Europeană a denunțat recent decesul artistului plastic bielorus Roman Bondarenko și a amenințat că va impune noi sancțiuni împotriva autorilor represiunii din Belarus.

Pictorul Roman Bondarenko, în vârstă de 31 de ani, a murit din cauza rănilor provocate în timp ce se afla în arestul Poliției, iar moartea acestuia este descrisă de către purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell, ca fiind „rezultatul scandalos și rușinos al acțiunilor autorităților bieloruse”

Comisia Europeană nu a dorit să precizeze în acest moment tipul de sancțiuni pe care le-ar putea adopta statele membre ale Uniunii împotriva Belarusului.

UE a instituit deja sancțiuni împotriva președintelui bielorus, Aleksandr Lukașenko, a fiului acestuia, Viktor, dar și împotriva a 53 de membri ai anturajului acestora, printre care mai mulți miniștri și șefi din Poliție, considerați responsabili pentru represiunea violentă a protestelor organizate de cetățenii care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale din 9 august. De altfel, Uniunea Europeană a descris scrutinul, câștigat de Lukașenko, ca fiind fraudat.

Toate persoanele vizate de sancțiuni au interdicție de intrare pe teritoriul statelor membre, iar conturile și activele acestora din UE au fost înghețate.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult