Ministrul de Externe al Iranului, avertisment fără echivoc pentru Trump: SUA să nu renunțe la acordul nuclear, ar fi un precedent periculos

Ministrul de Externe al Iranului, avertisment fără echivoc pentru Trump: SUA să nu renunțe la acordul nuclear, ar fi un precedent periculos
Publicat: 23/04/2018, 08:15

Oficialul iranian a precizat că repetatele amenințări lansate de Trump privind acordul nuclear cu Iranul transmit „un mesaj foarte periculos” în privința negocierii unor acorduri cu Statele Unite.

„Este un mesaj foarte periculos dat oamenilor din Iran, dar și oamenilor din întreaga lume – că nu ar trebui să ajungeți niciodată la un acord cu Statele Unite pentru că, la sfârșitul zilei, principiul de funcționare al Statelor Unite este >. Situația creează o impresie la nivel global că acordurile nu contează pentru SUA”, a declarat Zarif.

Ministrul iranian de Externe a declarat că dacă Washingtonul decide să renunțe la acordul nuclear, atunci Teheranul va avea „multe opțiuni de luat în calcul”.

„Dacă va fi cazul, vom lua o decizie în baza intereselor noastre naționale. Oricare ar fi această decizie, nu va fi una pe placul Statelor Unite”, a adăugat Zarif.

Marile puteri din grupul P5+1 (China, Franța, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite plus Germania) au semnat în 2015 un acord cu Iranul prin care Teheranul se angajează să limiteze activitățile atomice în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale. Președintele Trump și Israelul contestă acordul nuclear semnat cu Iranul.

Trump a amenințat în mai multe rânduri că Statele Unite se vor retrage din Acordul atomic semnat cu Iranul, acuzând Teheranul de continuarea activităților nucleare și balistice.