• Publicat:
Internațional

Misiunea navală europeană din Golful Persic împotriva Iranului: România ar putea participa

Misiunea navală europeană din Golful Persic împotriva Iranului: România ar putea participa
România se numără printre țările care ar putea participa la viitoarea misiune navală europeană mobilizată în Golful Persic pentru contracararea acțiunilor Iranului, afirmă surse comunitare citate de ediția germană a Agenției France-Presse și de cotidianul Die Welt.

Marea Britanie le-a prezentat oficial, marți după-amiază, partenerilor din cadrul Uniunii Europene propunerea de trimitere a unei misiuni navale în Golful Persic. Mai multe țări au exprimat, în Comitetul Politic și de Securitate al Consiliului UE, intențiile de a analiza posibilitatea participării la misiunea navală. Conform unui diplomat european citat de ediția în limba germană a Agenției France-Presse și de publicația Die Welt, țările care au anunțat că analizează posibilitatea de a participa la misiune sunt Danemarca, Olanda, Suedia, Spania și Italia. Franța a semnalat deja că susține inițiativa Marii Britanii.

Franța a semnalat deja că susține inițiativa Marii Britanii. Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat că guvernele de la Paris, Londra și Berlin pregătesc o „misiune de control și monitorizare a securității maritime” în Golful Persic, precizând că va fi lansată o „inițiativă europeană”.

Guvernul Angela Merkel a anunțat că este în contact cu Marea Britanie și Franța pe tema posibilei contribuții europene la securizarea tranzitului navelor prin Golful Persic. Însă Ministerul de Externe de la Berlin a precizat că deocamdată nu s-a stabilit o contribuție militară a Germaniei.

 

Inchide