Miza alegerilor din Ungaria, așa cum o vede premierul Viktor Orban: Viitorul nostru este în joc

Miza alegerilor din Ungaria, așa cum o vede premierul Viktor Orban: Viitorul nostru este în joc
Publicat: 08/04/2018, 17:00
Actualizat: 16/04/2018, 18:04

„Nu alegem doar partide, un guvern și un prim-ministru, ci votăm și pentru un viitor. Această țară și-a susținut mereu poziția când a fost necesar, prin urmare putem avea încredere în acest popor și voi accepta decizia lor”, a spus Orban, după ce a votat alături de soția lui, Aniko Levai.

Premierul Ungariei a precizat că a votat pentru partidul Fidesz, întrucât este „singura alegere sigură”, adăugând că va continua să mobilizeze alegătorii pe durata acestei zile.

Întrebat despre relația dintre Ungaria și Uniunea Europeană, Viktor Orban a răspuns că „guvernul reprezintă interesele Ungariei, pentru că ne iubim țara și luptăm pentru viitorul ei”, adăugând că UE nu înseamnă doar Bruxelles, ci toate capitalele europene la un loc.

Viktor Orban, liderul formațiunii de guvernământ Fidesz și cea mai importantă figură politică a țării, are șanse foarte mari să obțină un nou mandat în urma alegerilor parlamentare de duminică, bazându-se pe cea mai dură retorică anti-imigrație din Europa.

Potrivit unui sondaj recent efectuat de Institutul Nezopont, aproximativ 50% dintre alegătorii ungari îl susțin pe Viktor Orban (54 de ani) pentru un nou mandat în fruntea guvernului de la Budapesta.

Primul mandat de premier a venit pentru Orban la vârsta de 35 de ani, după ce a câștigat alegerile din 1998. A pierdut apoi scrutinul din 2002, susținând că i-au fost „furate” voturile. A revenit la putere în urma alegerilor legislative din 2010, în care Fidesz a obținut peste două treimi dintre mandate.

În ultimii doi ani, Viktor Orban a adoptat o atitudine vehementă anti-imigrație și a acuzat Uniunea Europeană de interese ascunse și de o înțelegere cu miliardarul americano-rus George Soros privind distribuirea imigranților în statele europene.