Moaștele Sfântului Petru, expuse în premieră în public

Moaștele Sfântului Petru, expuse în premieră în public
Publicat: 09/11/2013, 19:25
Actualizat: 29/07/2014, 17:57

Osemintele considerate ca fiind cele ale Sfântului Petru, primul apostol și fondator al Bisericii creștine, vor fi scoase pentru prima dată din grotele de sub bazilica ce-i poartă numele, pentru a fi expuse în public, a anunțat un prelat de la Vatican, citat de AFP.

Acest eveniment excepțional va avea loc pentru a marca încheierea „Anului credinței”, duminică, 24 noiembrie, în prezența papei Francisc.

Într-un articol publicat în ediția de sâmbătă a cotidianului Osservatore Romano, președintele Consiliului Pontifical pentru noua evanghelizare, arhiepiscopul italian Rino Fisichella, a anunțat că un ultim gest care va încununa acest an va consta în „expunerea pentru prima dată a relicvelor pe care tradiția le recunoaște ca fiind cele ale apostolului care și-a dat viața, aici, pentru Dumnezeu”.

„Anul credinței” a fost inaugurat în octombrie 2012 de papa Benedict al XVI-lea și a constat în numeroase festivități în piața Sfântul Petru. Numeroși pelerini au mers să se reculeagă în grotele de la Vatican, sub bazilică, în fața mormântului despre care se spune că adăpostește rămășițele pământești ale primului apostol, dar și în fața altor morminte unde se află alți papi, inclusiv îndrăgitul Ioan Paul al II-lea.

Osemintele au fost descoperite în timpul unor săpături realizate în 1940, pe vremea pontificatului lui Pius al XII-lea, într-o necropolă situată sub bazilică, alături de un monument construit în secolul al IV-lea e.n. pentru a-l onora pe acela care este considerat primul episcop al Romei și primul papă.

Cu acea ocazie, au fost descoperite osemintele unui bărbat, învelite într-o țesătură purpurie brodată cu fire de aur.

Papii nu au confirmat niciodată că osemintele au aparținut în mod cert Sfântului Petru. Însă, teste realizate în anii ’50 și ’60 au ajuns la concluzia, „cu o mare probabilitate”, că ele aparțin într-adevăr fostului pescar din Galilea, după cum a declarat papa Paul al VI-lea în 1968.

Sfântul Petru a fost crucificat cu capul în jos, în perioada anilor 64 e.n. – 70 e.n., în circul lui Caligula, pe locul căruia se află în prezent grădinile de la Vatican.