NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 – GALERIE FOTO și VIDEO

NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 - GALERIE FOTO și VIDEO
NASA a creat costumele astronauților care vor merge pe Lună în 2024. xEMU, primul pas din programul Artemis 3 - GALERIE FOTO / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 07/10/2020, 16:17
Actualizat: 07/10/2020, 16:20

NASA a creat un nou costum spațial menit a-i proteja pe astronauţi în condiţiile improprii vieţii de la suprafaţa Lunii. Invenția poartă numele Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU) şi este testată în prezent într-un mediu care reproduce gravitaţia selenară, pe fundul bazinului special din cadrul Neutral Buoyancy Laboratory, de la Centrul Spaţial Johnson din Houston.

Experții NASA susțin că noul costum este foarte diferit de cele folosite de astronauţi în ultimele decenii, în cadrul misiunilor pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Premieră: NASA concepe primul costum după 40 de ani!

„Costumul xEMU reprezintă primul nou costum spaţial dezvoltat de NASA după mai bine de 40 de ani. Deocamdată, totul se desfăşoară conform programului”, a declarat George Nield, fost administrator asociat pentru transporturi spaţiale comerciale în cadrul Administraţiei Aviatice Federale şi care este în prezent membru al Comitetului Consultativ al NASA pentru Siguranţă Aerospaţială.

Din spusele lui Nield, NASA intenţionează să construiască într-o etapă ulterioară cinci costume xEMU. Unul dintre ele, ce va fi folosit de inginerii aerospațiali pentru derularea diferitelor teste de verificare, va fi gata în luna decembrie. Un al doilea costum va fi destinat tot pentru desfăşurarea unei serii de teste, iar al treilea va fi îmbrăcat de astronauţi în cadrul activităţilor extravehiculare desfăşurate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS). Ultimele două costume din această serie de cinci vor fi folosite de astronauţii care vor păşi pe Lună în 2024, în cadrul misiunii denumite de NASA Artemis 3.

În afara acestor costume spaţiale, fiecare astronaut din cadrul programului Artemis va avea nevoie de un combinezon intern de răcire, iar NASA a finalizat primul prototip al acestui combinezon ce va fi purtat pe sub costumul spaţial. În plus, NASA trebuie să modernizeze Sistemul Portabil de Susţinere a Vieţii – „rucsacul” pe care îl poartă astronauţii în spate şi în care sunt instalate sistemele de menţinere în viaţă.

xEMU, testat în condiții subacvatice

Între timp, personalul NASA testează noile costume xEMU în bazinul de la Neutral Buoyancy Laboratory, din cadrul Centrului Spaţial Johnson din Houston. NASA foloseşte acest laborator pentru a simula activităţile extravehiculare din spaţiu pentru că inginerii pot reproduce aici diferite niveluri ale gravitaţiei sub apă. În mediul subacvatic, astronauţii se obişnuiesc să se mişte în noile costume spaţiale şi să folosească diferite instrumente şi dispozitive de care vor ave anevoie în misiunea selenară.

xEMU va fi primul costum spaţial purtat de oameni pe suprafaţa Lunii de la încheierea programului de misiuni Apollo, în anii ’70. Noul costum conceput de NASA prezintă o serie de îmbunătăţiri, una dintre ele fiind legată de mărime şi de modul în care acest nou costum este conceput să se potrivească tuturor astronauţilor, bărbaţi sau femei, indiferent de talia acestora. De asemenea, el oferă astronauţilor un grad de mobilitate mult mai mare decât modelele precedente.

În plus, datorită unei tehnologii îmbunătăţite de filtrare a dioxidului de carbon din respiraţie, astronauţii vor putea să-şi petreacă mai mult timp desfăşurând activităţi extravehiculare – noile costume au o autonomie de 8 ore, plus încă o oră de rezervă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Statele Unite ale Americii pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru...