NATO SUSPENDĂ OFICIAL cooperarea civilă și militară cu Rusia. Corespondență Gândul din Bruxelles

NATO SUSPENDĂ OFICIAL cooperarea civilă și militară cu Rusia. Corespondență Gândul din Bruxelles
Publicat: 02/04/2014, 00:14
Actualizat: 07/05/2019, 07:25

NATO își suspendă cooperarea de ordin practic cu Rusia, atât pe palier civil, cât și militar, în contextul anexării regiunii ucrainene Crimeea. Decizia a fost luată de miniștrii de Externe ai Alianței Nord-Atlantice, reuniți marți la Bruxelles, prima întâlnire în acest format de la criza din Crimeea. Ea oficializează, de fapt, o hotărâre a ambasadorilor, luată în 5 martie.

Aliații acuză Rusia că a încălcat legislația internațională și tratatele comune, precum și încrederea pe care ar trebui să se bazeze cooperarea NATO-Rusia.

Totuși, NATO a decis să păstreze deschis dialogul la nivel politic și diplomatic, în speranța detensionării situației, se arată într-o declarație comună adoptată de miniștrii de Externe.

„Cred că proiectele de cooperare legate de Afganistan, privind rutele de tranzit, trebuie să continue, pentru că avem interesul comun de asigurare a succesului misiunii noastre în Afganistan”, a declarat Secretarul General al NATO, Anders Forgh Rasmussen.

Hotărârea privind suspendarea cooperării cu Rusia va fi rediscutată la următoarea reuniune NATO, în luna iunie, în baza modului în care va evolua situația până atunci.

„Sensul acestor măsuri nu este de a intra într-o formă de tensiune suplimentară cu Federația Rusă, ci este acela de a o determina să se angajeze în mod profund într-un proces de dialog politic și în sensul de a reduce escaladarea tensiunilor. Dacă Rusia va acționa în această direcție, nu întâmplător ne-am lăsat această posibilitate deschisă, de a reexamina situația în luna iunie, în lumina evenimentelor care se vor scurge din acest moment până la următoarea reuniune ministerială”, ne-a explicat ministrul de Externe, Titus Corlățean, care a participat la discuțiile de marți de la NATO.

Șeful diplomației române a comentat, cu privire la vehiculata retragere parțială a trupelor rusești din apropierea graniței estice a Ucrainei, că ele nu se confirmă și că evoluțiile din zonă „nu sunt neapărat pozitive”. Același lucru l-a spus, mai devreme, și secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen: „Din păcate, nu putem confirma retragerea trupelor rusești (de la granița cu Ucraina, n.red.). Noi vedem altceva acolo. Iar aceste mișcări de trupe nu contribuie în niciun fel la dezescaladarea situației”, a declarat Rasmussen, înainte de începerea reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO.

Totodată, șefii diplomațiilor euro-atlantice, reuniți marți la sediul NATO din Bruxelles, au decis să aprobe de principiu o serie de măsuri concrete pe care ramura militară să le includă într-un plan menit să securizeze granița estică a NATO în contextul crizei ruso-ucraineană. Potrivit unui oficial NATO, aceste măsuri se referă la posibile relocări de capabilități militare pe termen nedefinit (aer, apă și sol; echipamente și personal deopotrivă), creșterea numărului de exerciții militare, reviziuirea Forței Rapide de Răspuns a NATO. Miniștrii de Externe și-au dat acordul de principiu pentru aceste măsuri, urmând ca aripa militară să vină, în următoarele săptămâni, cu un plan adecvat de securizare a țărilor din estul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv România.

Posibilitatea relocării unor capacități militare ale NATO în România a fost confirmată și de ministrul de Externe Titus Corlățean, prezent la reuniunea de la Bruxelles. Mai multe, AICI

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic