Nelson Mandela: Hollywood-ul deplânge dispariția unui simbol al luptei pentru drepturi civile

Nelson Mandela: Hollywood-ul deplânge dispariția unui simbol al luptei pentru drepturi civile
Publicat: 06/12/2013, 12:58
Actualizat: 01/04/2019, 23:35

Michael Moore, Charlize Theron, Samuel L. Jackson și Beyonce se numără printre numele mari de la Hollywood care și-au exprimat, pe platformele de socializare, regretul față de decesul liderului sud-african Nelson Mandela, joi, la vârsta de 95 de ani.

Nelson Mandela, eroul luptei împotriva apartheidului, a murit la domiciliul său din Johannesburg, a anunțat, joi seară, președintele sud-african Jacob Zuma, pentru postul de televiziune publică.

Nelson Mandela, care a fost primul președinte de culoare al Africii de Sud (1994 – 1998), a fost spitalizat în perioada 8 iunie – 1 septembrie din cauza unei recidive a unei infecții pulmonare, cauzată probabil de tuberculoza contractată în închisoare.

Mandela a reprezentat o sursă de inspirație pentru mulți oameni, inclusiv pentru unele dintre cele mai mari nume din industria de divertisment, care au reacționat imediat pe platformele de socializare online, pentru a-și exprima regretul față de decesul acestuia.

Fostul președinte sud-african a fost imortalizat pe marele ecran de Morgan Freeman, Danny Glover, Terrence Howard, Sidney Poitier și Dennis Haysbert, printre alții. Cel mai recent film despre viața lui Mandela, „Mandela: Long Walk to Freedom”, cu Idris Elba în rolul principal, a fost lansat deja în mai multe cinematografe, începând cu 29 noiembrie.

„Unul dintre privilegiile realizării de filme este să-i imortalizezi pe acei oameni care au avut un profund impact asupra omenirii”, a spus Harvey Weinstein, cofondator al The Weinstein Co., compania care a produs „Mandela: Long Walk to Freedom”. „Am avut privilegiul de a petrece timp cu președintele Mandela și pot spune că simțul umorului îi era la fel de mare ca optimisul. Suntem profund întristați de pierderea lui; inimile noastre sunt alături de familia sa și de întreaga națiune africană”, a mai spus Weinstein.

Actorul Idris Elba a spus: „Ce onoare este să pășești pe urmele lui Nelson Mandela și să portretizezi un bărbat care a sfidat greutățile vieții, a rupt bariere și a promovat drepturile civile în lumea întreagă. Gândurile și rugăciunile mele sunt pentru familia sa”.

Actorul Morgan Freeman, care a interpretat rolul lui Mandela în drama „Invictus” (2009), de Clint Eastwood, a spus: „Lumea a pierdut astăzi unul dintre adevărații giganți ai ultimului secol. Nelson Mandela era un om de o incomparabilă onoare, forță de necucerit – un sfânt pentru mulți, un erou pentru toți cei care prețuiesc libertatea și demnitatea umană. Pe măsură ce ne amintim succesele sale, să nu ne mulțumim doar a reflecta cât de departe am ajuns, ci, în memoria sa, să ne gândim la cât de departe trebuie să mergem”.

„Pauletta (Washington, n.r.) și cu mine l-am numit pe Nelson Mandela, cu onoare și modestie, prietenul familiei noastre. Va continua să trăiască prin noi toți, ca un simbol al speranței, credinței și forței”, a declarat actorul Denzel Washington.

La rândul său, vedeta TV Oprah Winfrey a spus că se simte onorată să-l fi cunoscut pe Mandela în viața lui privată, adăugând: „Simțeai că stai alături de un om plin de grație și maiestuozitate în același timp”.

Muzicianul Quincy Jones a spus despre fostul lider sud-african, pe care l-a numit „Madiba, prieten, frate”, că avea „un spirit născut din generozitate, dragoste, compasiune și speranță pentru omenire, care ar putea să nu mai apară niciodată la un asemenea nivel într-o ființă umană”.

Muzicianul Paul Simon a adăugat că „Mandela a fost unul dintre marii lideri ai secolului al 20-lea. A conceput un model pentru ca dușmanii mortali să treacă peste ura simțită și să găsească o cale de a reconstrui națiunea prin compasiune, prin adevăr, dreptate și puterea iertării”.

Cântăreața Dionne Warwick a spus despre Mandela: „A trăit minunat ceea ce am fost învățată de mic copil, anume că noi, oamenii, existăm pe Pământ să fim unul în slujba celuilalt și de aici vine bucuria, pacea și armonia pe care ni le dorim”.

Aretha Franklin a declarat la rândul ei: „Cel mai extraordinar lucru a fost modul în care s-a ridicat după experiența închisorii, a apartheidului, a urii, pentru a uni națiunea – un extraordinar exemplu de umanitate și curaj”.

„Ceea ce îmi voi aminti despre domnul Mandela este că era un om a cărui inimă, spirit, suflet nu puteau fi îngrădite de nedreptățile economice și rasiale, de barele de metal (ale închisorii, n.r.), de povara urii și a răzbunării”, a spus și Muhammad Ali.

Actrița sud-africană Charlize Theron a scris pe Twitter: „Odihnește-te în pace, Madiba. Ne vei lipsi, însă impactul tău asupra umanității va dăinui”.

Iar regizorul Michael Moore a scris pe Twitter: „Eram convins că Nelson Mandela nu va ieși niciodată din închisoae. Când a ieșit și a devenit președinte, am decis că orice în lumea asta este posibil”.

Actrița Olivia Wilde, jurnalistul Anderson Cooper, actorul Albert Brooks, rapperul LL Cool J, cântărețul Randy Jackson, vedeta TV Ellen DeGenere, actorii Jamie Foxx, Steve Martin, actrița Lindsay Lohan, producătorul TV Simon Cowell, actorii Olivia Munn, Neil Patrick Harris, omul de afaceri Donald Trump, cântăreții Paula Abdul și Justin Timberlake și-au exprimat regretul față de moartea lui Mandela pe platforma de socializare Twitter, vorbind despre „umanitate la absolut”, „un exemplu sclipitor de măreție umană și succes”, „un luptător pentru drepturile omului cu voință de fier și inimă plină de compasiune”, „cel mai mare militant pentru pace și schimbare”, „campion al umanității”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Vânzările de iPhone peste tot în lume, cu excepția unui singur loc