Noua ordine mondială în viziunea lui Vladimir Putin: ”Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor”

Noua ordine mondială în viziunea lui Vladimir Putin: ”Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor”
Vladimir Putin | Sursa foto: Profimedia Images
Publicat: 20/07/2022, 18:53
Actualizat: 21/07/2022, 08:47

Vladimir Putin susține că în prezent se formează o nouă ordine mondială, care ar reprezenta o alternativă la lumea unipolară de până acum. Potrivit liderului rus, noua ordine mondială ar fi ”mai justă şi mai orientată social”. De asemenea, el mai spune că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri la Moscova în cadrul forumului ”Idei puternice pentru un nou viitor”, că această nouă ordine mondială vine să înlocuiască lumea unipolară care, ”prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei”.

”Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (…) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă”, a declarat liderul de la Kremlin, citat de agențiile EFE și news.ru.

De asemenea, preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale ”au intrat în panică” întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii.

”Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată”, a mai declarat Putin, potrivit Agerpres.

Vladimir Putin a declanșat pe 24 februarie o ofensivă militară devastatoare asupra Ucrainei, pe care a denumit-o și continuă să o numească ”operațiune militară specială”, a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse, potrivit experţilor.

Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara vecină, care este stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994).