Noul președinte al Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a depus jurământul de învestire

Noul președinte al Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, a depus jurământul de învestire
Publicat: 12/05/2019, 16:44

Social-democratul Pendarovski, în vârstă de 56 de ani, a învins-o în cadrul alegerilor prezidențiale de duminica trecută pe candidata naționalistă Gordana Siljanovska-Davkova.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale a fost dominată de disensiunile profunde privitoare la redenumirea țării, în urma unui acord cu Grecia. Modificarea denumirii statului, din „Republica Macedonia” (recunoscută la nivel internațional sub denumirea „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei”, n.r.) în „Republica Macedonia de Nord”, a fost o condiție impusă de Grecia pentru rezolvarea disputei referitoare la numele acestei țări. Modificarea denumirii statului, care a fost solicitată de Grecia pentru ca Atena să nu se mai opună aderării Macedoniei la NATO și UE, a fost decisă în urma Acordului de la Prespa, semnat în 2018.

În timp ce Pendarovski și Partidul Social Democrat din care face parte au susținut modificarea numelui țării, partidul VMRO-DPMNE, reprezentat în alegeri de Siljanovska-Davkova, respinge înțelegerea cu Grecia.

Președintele Macedoniei de Nord are un rol în cea mai mare parte ceremonial, dar deține funcția de comandant suprem al forțelor armate și este cel care promulgă legile votate în Parlament.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase