Nu România, ci Ungaria ar fi ruta preferată a imigranților înspre Austria. Prietenia austro-ungară scârțâie în problema Schengen

Nu România, ci Ungaria ar fi ruta preferată a imigranților înspre Austria. Prietenia austro-ungară scârțâie în problema Schengen
Publicat: 16/08/2023, 15:08

Viktor Orban, premierul Ungariei, va avea o mare problemă în momentul în care țara sa va prelua președinția UE, dacă pe agenda mandatului se va mai afla problema aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Presa maghiară, în cazul acesta 24.hu, recunoaște că problema imigrației ilegale, pe care o clamează Austria lui Nehammer ca să justifice blocarea accesului României în spațiul de liberă circulație, vine din Ungaria. Ruta principală de acces în Austria a imigranților este prin sud, spațiul fostei Iugoslavia, Slovenia, Croația, membre Schengen, și Serbia via Ungaria. Orban a promis în tabăra de vară de la Tușnad, într-un discurs mai degrabă protocolar, că va susține aderarea României la Schengen.

Paradoxal, cea mai „păzită” graniță este cea româno-maghiară, iar România este o rută foarte complicată pentru imigranți. Ei pot ajunge la noi doar pe ruta Turcia-Bulgaria. Exclus prin Ucraina.

Budapesta este veriga slabă, în cazul imigranților

„Noi suntem sursa majorității imigranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, se sublinază în articolul din publicația 24hu.

„Ungaria și Polonia joacă un rol cheie în soluționarea situației, blocând planurile Uniunii Europene, tocmai cele de care Viena ar face dependentă aderarea la Schengen a Bucureștiului și Sofia”, se arată în articol.

Prietenia austro-ungară

Publicația maghiară face referire la un articol din publicația austriacă Der Standard, cu titlul „Prietenul lui Nehammer, Orban, este co-responsabil pentru problema imigrației în Austria”. Potrivit sursei citate, articolul punctează că în ciuda faptului că Ungaria permite refugiaților să își continue drumul spre Vest și acceptă puține cereri de azil, Viktor Orban nu este criticat de liderii Partidului Poporului din Austria (OVP), ci mai degrabă curtat.

Ungaria, ruta preferată

Totodată, presa maghiară precizează că 80% din cei peste 100.000 de imigranți care au intrat în mod ilegal în Austria anul trecut au venit din Ungaria.

„România se află așadar într-o situație dificilă: deși este mai puțin atractivă, ca rută, pentru refugiați decât Ungaria, și chiar dacă imigranții aleg calea „maghiară”, austriecii le împiedică intrarea în spațiul Schengen”.

Sursa citată arată că prin regulile de la Dublin au fost trimise 94 de persoane înapoi în România, iar tendința este ascendentă. În schimb, refugiații nu pot fi trimiși înapoi în Ungaria, unde instanțele din Europa au decis că drepturile omului în cazul refugiaților nu sunt garantate.

„Astfel, în mod paradoxal, prin nerespectarea normelor europene, ORF spune că Ungaria devine atractivă pentru refugiați, deoarece, dacă reușesc să ajungă într-o altă țară din UE, nu sunt amenințați cu trimiterea înapoi în Ungaria. La aceasta se poate adăuga faptul că Ungaria nu înregistrează refugiații care sosesc aici, ci îi trimite înapoi la granița sârbă”, se arată în articolul din presa maghiară.

Orban, în sprijinul fraților și surorilor din România

Premierul maghiar a anunțat în discursul său de la Băile Tușnad că va susține aderarea României la spațiul Schengen   în momentul în care Ungaria va deține președinția Consiliului UE, adică din iulie 2024.

„Le recomandăm, de asemenea, fraților și surorilor noastre din România să ia act de faptul că Ungaria sprijină pe deplin cea mai mare ambiție națională a României în prezent, aderarea la Schengen, și am dori să subliniem că, de la 1 iulie 2024, Ungaria va deține președinția Uniunii Europene și că prioritatea programului nostru este obținerea aderării României la Schengen”, a anunțat Viktor Orban la Băile Tușnad.

Presa maghiară susține că este posibil ca președinția maghiară a UE la Consiliul UE să nu fie ideală pentru aderarea României la spațiul Schengen, întrucât alegerile parlamentare interne vor avea loc în prima jumătate a anului 2024.

Voturi încrucișate

„După toate acestea, putem concluziona că, dacă Viktor Orbán ar vrea cu adevărat să o facă pentru „frații români”, sau mult mai probabil, pentru călătoria liberă a maghiarilor transilvăneni, așa cum a pretins el la Tusványos, atunci nu ar bloca reformele europene în materie de azil. Dar, deocamdată, Ungaria și Polonia stau în calea reformelor europene privind imigranții. În schimb, austriecii – care, conform unei analize poloneze, s-au întors împotriva României foarte brusc și neașteptat anul trecut – blochează aderarea României și Bulgariei la Schengen. Cu vetourile lor încrucișate, Viktor Orbán și Karl Nehammer fac imposibil, deocamdată, ca cetățenii români să treacă liber frontierele europene”, concluzionează presa maghiară.

Citiți și: VIDEO. Viktor Orban, la Tușnad: „Atragem atenția că vom avea președinția Consiliului UE și prioritatea e să obținem aderarea României la Schengen”

EXCLUSIV | De ce are nevoie România pentru a putea adera, în toamnă, la Schengen. Europarlamentar: „Austria nu mai are acum acele argumente”

„PAGUBE” uriașe după lăsarea României și Bulgariei la poarta Schengen. REZOLUȚIA care solicită Bruxelles compensarea costurilor din anii neaderării

Rene Pârșan
Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Șoferii vor fi înregistrați. A intrat în vigoare din martie 2024. E imposibil să scapi
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto