Numărul studenților din UE la universitățile din Regatul Unit a scăzut cu mai mult de jumătate după Brexit. Care sunt cauzele

Numărul studenților din UE la universitățile din Regatul Unit a scăzut cu mai mult de jumătate după Brexit. Care sunt cauzele
Sursă Foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 04/09/2021, 20:22
Actualizat: 04/09/2021, 21:49

Decizia Regatului Unit al Marii Britanii de a părăsi Uniunea Euopeană începe să se simtă din plin, în această toamnă, în registrele cu încrieri ale studenților UE la universități. Condițiile de admitere și taxele s-au schimbat în acest an pentru cetățenii blocului comunitar, astfel că numărul lor a scăzut drastic, ceea ce va costa scump prestigioasele instituţii de învățământ britanice.

Numărul total de studenţi din Uniunea Europeană înscrişi la universităţile britanice în această toamnă este de 11.700, faţă de 27.750 înscrişi anul trecut, arată cifrele furnizate de Serviciul de Admitere în Universităţi şi Colegii, relateazăsâmbătă agenţia dpa, citată de Agerpres.

Pandemia de COVID-19 a avut impact asupra deciziei de înscriere a studenţilor internaţionali, dar, potrivit sursei citate, nu există nicio îndoială printre universitari că principalul motiv al acestei scăderi este efectul de domino al Brexitului, care implică taxe de înscriere mai ridicate şi o creştere a birocraţiei.

La începutul anului universitar trecut – când pandemia ridica provocări de mobilitate – era în continuare foarte simplu pentru cetăţenii UE să studieze în Marea Britanie, prin prisma acordului de tranziţie care garanta că nu s-a schimbat nimic, de fapt, după Brexit.

De atunci, însă Marea Britanie s-a retras din programul Erasmus, care organizează schimburi pentru studenţi pentru a învăţa sau lucra în străinătate în orice ţară europeană participantă. Comisia Europeană (CE) a adoptat în aprilie primul program anual Erasmus+ din perioada 2021-2027, deci fără Regatul Unit. Programul beficiază de un buget de 28 de miliarde de euro și finanțează proiecte de mobilitate în scopul învățării și de cooperare de care vor beneficia 10 milioane de europeni.

Cât costă acum studiile

În prezent, studenţii din UE trebuie să solicite o viză de studii în Marea Britanie, care este costisitoare, ia timp, iar procesul în sine este anevoios, scrie dpa.

Un alt impediment este acela că, în prezent, Marea Britanie îi consideră pe studenţii din UE drept studenţi internaţionali. Astfel, dacă  cetăţenii UE plăteau în Anglia în trecut aceleaşi taxe de şcolarizare ca studenţii britanici – cel mult 9.250 de lire sterline pe an (aproape 11.000 de euro) – pentru anunl universitar 2021 – 2022, studenţii străini trebuie să plătească mai mult decât dublu, iar în unele cazuri mai mult decât triplu, potrivit dpa.

„Când Marea Britanie făcea încă parte din Uniunea Europeană, funcţiona principiul egalităţii. Toată lumea trebuia să plătească aceleaşi taxe de şcolarizare. Acum lucrurile s-au schimbat”, a explicat Ulrich Hoppe, şeful Camerei de Industrie şi Comerţ Germano-Britanică (AHK) din Londra.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani