Numele lui Trump și Breivik, invocate în scandalul care afectează scena politică din Norvegia

Numele lui Trump și Breivik, invocate în scandalul care afectează scena politică din Norvegia
Publicat: 12/03/2018, 18:13

Sylvi Listhaug, ministrul de justiție norvegian, a făcut unele comentarii acide, fiind acuzată că vrea să fie mai populistă decât președintele american Donald Trump. Tensiunile sunt cu atât mai interesante, cu cât Norvegia este cunoscută pentru dezbaterile politice mult mai ponderate decât în SUA, scrie reuters.com.

Listhaug, membru al formațiunii de dreapta Partidul Progresului, a atins o coardă sensibilă, în condițiile în care victimele teroristului Anders Behring Breivik erau prezente într-o tabără a tineretului Partidului Muncitoresc. În 2011, Breivik a executat 77 de oameni, într-un atac terorist fără precedent în Norvegia.

Scandalul a izbucnit după ce PM a votat împotriva unei legi propuse de Listhaug. Aceasta dădea dreptul autorităților, fără revizuire juridică, să îi deposedeze pe suspecții de terorism sau mercenari de cetățenia norvegiană. Laburiștii au vrut ca justiția să aibă un cuvânt de spus în această chestiune.

În data de 9 martie, Listhaug a publicat pe Facebook o fotografie cu indivizi mascați, înarmați, cu textul: „PM crede că drepturile teroriștilor sunt mai importante decât siguranța națională. Apreciați și distribuiți”.

Partidul Creștin-Democrat – atât de necesar premierului conservator Erna Solberg, pentru a trece legile în parlament – a criticat-o pe Listhaug.

„Încearcă să ducă în derizoriu dezbaterea politică din Norvegia, când își acuză oponenții de asemenea lucruri”, a declarat liderul PCD, Knut Arild Hareide. „Sylvi Listhaug încearcă să fie mai populistă ca Trump”.

În data de 22 iulie 2011, Breivik a săvârșit cel mai sângeros atac din istoria postbelică a Norvegiei, după ce a plasat o mașină-capcană în centrul Osloului, care a ucis opt oameni și apoi a executat cu sânge rece alți 69 de oameni, mulți dintre ei adolescenți, în tabăra Partidului Muncitoresc, desfășurată pe Insula Utoeya.

Înaintea atacurilor, Breivik – un anti-musulman cu viziuni neo-naziste, își asumase identitatea „ABB” – și la un moment dat a fost membru al Partidului Progresului.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase