Numirile-surpriză din noul guvern de la Londra. Cine va negocia ieșirea oficială a Marii Britanii din UE

Numirile-surpriză din noul guvern de la Londra. Cine va negocia ieșirea oficială a Marii Britanii din UE
Publicat: 14/07/2016, 09:03

Boris Johnson, fostul primar al Londrei, a fost numit ministru de Externe în Guvernul condus de Theresa May, scrie nytimes.com. Johnson – considerat până în urmă cu câteva zile favorit la funcția de lider al Partidului Conservator și al Guvernului după ce majoritatea britanicilor au decis ieșirea țării din Uniunea Europeană și David Cameron și-a prezentat demisia – și-a anunțat în urmă cu câteva zile retragerea din cursa pentru aceste funcții, după ce a fost trădat de fostul său aliat, Ministrul Justiției, Michael Gove, care s-a înscris în cursă împotriva sa.

Deși după ultimele mișcări mulți îl considerau ”mort din punct de vedere politic”, Johnson revine și va fi instalat pe un post ceva mai retras de ochii britanicilor. De altfel, presa internațională scrie că Johnson va avea ”un rol limitat” în negocierile privind viitoarele relații ale Marii Britanii cu blocul comunitar.

Johnson a fost o figură cheie în campania pro-Brexit și este văzut de către analiști drept persoana care a adus euroscepticilor victoria în referendum, datorită carismei și popularității sale, rar întâlnită printre politicienii britanici.

Sursa notează că Johnson a fost cooptat în guvernul Theresei May, deși anterior a susținut-o pe rivala acesteia pentru postul de premier, Andrea Leadsom. Aceasta din urmă s-a retras și ea din cursă, după o serie de declarații neinspirate la adresa lui May, printre care aceea că nu poate fi un prim-ministru bun pentru că nu are copii.

Astfel, presa străină a catalogat încercarea noului premier de a forma un nou guvern cât mai repede drept o soluție pentru reunirea Partidului Conservator, dezbinat de luptele din timpul referendumului privind Brexitul.

O altă numire surprinzătoare în noul guvern al Marii Britanii este cea a veteranului parlamentar conservator David Davis (67 de ani), un eurosceptic care a susținut ferm Brexitul și care acum va conduce nou-înființatul Minister pentru Brexit, adică va gestiona ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, conform dorinței cetățenilor. David Davis a pierdut, în 2005, cursa pentru șefia conservatorilor în fața lui Cameron.

De asemenea, o altă mutare notabilă în noul guvern al Theresei May este schimbarea de la portofoliul Finanțelor a lui George Osborne, care a condus sub Cameron, cu fostul Ministru de Externe Phillip Hammond, un pro-european care a susținut rămânerea Marii Britanii în cadrul Uniunii.

Theresa May, noul premier britanic, a promis miercuri construirea unei țări care să ajute categoriile defavorizate, explicând că are misiunea de „a construi o Mare Britanie mai bună”.

„Dacă sunteți unele dintre familiile care abia se descurcă, vreau să am grijă de dumneavoastră; Guvernul pe care îl conduc va face tot posibilul pentru a vă oferi mai mult control”, a declarat Theresa May.

„Sub conducerea premierului David Cameron, economia s-a stabilizat, dar adevărata moștenire este dreptatea socială. David a condus un guvern al unei singure națiuni; în acest spirit voi conduce și eu”, a adăugat Theresa May, conform Mediafax.

„Urmând pe calea lăsată de David Cameron voi continua parcursul unui mare premier modern”, a subliniat Theresa May.

Presa internațională scrie că Theresa May și-a respectat angajamentul că ”Brexit înseamnă Brexit”, dovadă fiind și numirea lui Liam Fox, fost Ministru al Apărării și un eurosceptic convins, în funcția de Ministru pentru Comerț Internațional.

Anterior, miercuri după-amiază, Regina Elizabeth a II-a a acceptat demisia premierului David Cameron, iar Theresa May a primit sarcina formării Guvernului britanic, relatează Sky News.

„Onorabilul deputat David Cameron a avut o audiență la regina Elizabeth și și-a depus demisia din funcția de prim-ministru și prim-lord al Trezoreriei; regina Elizabeth a acceptat demisia”, a comunicat Palatul regal britanic.

Theresa May s-a întâlnit separat cu regina Elizabeth și a primit în mod oficial sarcina formării noului guvern britanic, preluând deja atribuțiile de prim-ministru.

Theresa May, care va împlini 60 de ani anul acesta, va fi cel mai în vârstă premier britanic din ultimele patru decenii. Theresa May va deveni a doua femeie care va deține funcția de premier al Marii Britanii după Margaret Thatcher.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Cancer pancreatic! Diagnostic năucitor pentru Leonard Miron
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Durere supremă! A murit o LEGENDĂ a sportului din România: Cel mai mare din istorie
Nouă eliminare la Survivor All Stars. Echipa Faimoșilor rămâne din nou fără un membru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Imagini tulburatoare! Andreea Morega, condusă pe ultimul drum de sute de oameni și un sobor...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului