NYT: Relația transatlantică, afectată de disensiunile lui Donald Trump cu Europa, rămâne vitală

NYT: Relația transatlantică, afectată de disensiunile lui Donald Trump cu Europa, rămâne vitală
Publicat: 31/05/2017, 18:27
Actualizat: 01/06/2017, 08:17

Plăcile tectonice ale Europei se mișcă, iar președintele Donald Trump este în centrul acestei crize. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis clar această idee duminică, atunci când a spus: „Vremurile în care ne puteam baza în totalitate unii pe ceilalți au cam trecut”, rezultatul fiind că „europenii trebuie” să își ia „destinul în propriile mâini”.

„Este clar că Statele Unite nu mai sunt partenerul de încredere de care Germania și restul Europei au depins mult timp. După al II-lea Război Mondial, Statele Unite au coordonat acțiunile de construire a unei noi ordini internaționale, bazele fiind NATO, Uniunea Europeană, încrederea în democrație și piețe libere. Marea Britanie, Franța și Germania au avut roluri centrale în acest efort, care timp de 70 de ani a contribuit la menținerea păcii și a oferit prosperitatea pentru milioane de oameni, opunând rezistență fermă amenințării sovietice, ajutând la încheierea războiului din Bosnia și la combaterea extremismului în Afganistan. Acest parteneriat transatlantic încă este vital. Dar este neclar cum și cât de bine va funcționa, în condițiile diminuării rolului de conducere al SUA. Până acum nu a vorbit nimeni de posibilitatea desființării NATO; Europa încă depinde în materie de securitate de arsenalul nuclear și convențional american. Dar afirmațiile Angelei Merkel evidențiază disensiuni profunde între Europa și Statele Unite care vor avea un singur beneficiar – președintele Rusiei, Vladimir Putin, care vrea de mult timp destrămarea Alianței Nord-Atlantice, principalul adversar al Moscovei în timpul Războiului Rece”, comentează cotidianul The New York Times într-un editorial intitulat „Insulta lui Donald Trump la adresa istoriei”.

Înainte de participarea lui Donald Trump la reuniunile NATO și G7 desfășurate săptămâna trecută, liderii europeni sperau că vor obține sprijinul lui în chestiuni esențiale, dar acum acest lucru pare a fi un vis. Donald Trump a reluat idei din campania electorală, criticând statele aliate pentru că nu alocă suficiente fonduri pentru apărare și refuzând să asume angajamentul apărării colective în cadrul NATO. Revenit la Washington, Trump a transmis marți: „Avem un deficit comercial masiv în relația cu Germania, plus că ei plătesc mai puțin decât ar trebui pentru NATO și în domeniul militar. Foarte rău pentru SUA. Aceste lucruri se vor schimba”.

„Afirmațiile liderului SUA arată că nu manifestă apreciere pentru modul în care funcționează NATO, pentru modul în care Angela Merkel încearcă să suplimenteze bugetul pentru apărare”, notează NYT, observând că „declarații de acest fel insultă un aliat de încredere”.

Dezamăgirea Europei probabil doar s-a accentuat când membri ai Congresului SUA au părut să salute atitudinea lui Donald Trump. Republicanii, care la un moment dat se lăudau că sunt apărătorii securității naționale, au manifestat prea puțină preocupare privind modul în care Donald Trump i-a tratat pe aliații din cadrul NATO și privind contactele apropiaților președintelui cu Rusia, constată NYT. Noile probleme în cadrul alianței transatlantice intervin într-un moment prost. Europa a fost afectată de criza financiară din Grecia, de creșterea tendințelor autoritariste în Turcia, Ungaria și Polonia, de hotărârea Marii Britanii de a se retrage din Uniunea Europeană și de fluxul de imigranți veniți din Orientul Mijlociu și nordul Africii. Între timp, Vladimir Putin, dornic mereu să extindă influența Rusiei, a exploatat fiecare vulnerabilitate și criză, instigându-și aliații și implicându-se în conflictul din estul Ucrainei, în campaniile electorale din SUA, Franța și Germania, precum și în probleme politice din țările baltice, Ungaria și Turcia.

„Există și lucruri bune. Unul este că Angela Merkel pare să asume angajamentul de a juca un rol de conducere în contextul tendinței de retragere a Statelor Unite; altul este că victoria electorală prezidențială în Franța a lui Emmanuel Macron, care a manifestat intenția de a dezvolta parteneriatul cu Angela Merkel”, subliniază NYT, observând că noul lider de la Paris a efectuat în Germania prima vizită externă, a părut să nu i se supună lui Donald Trump și l-a primit pe Vladimir Putin la Palatul Versailles. Mesajul Europei este că „nicio problemă majoră nu poate fi rezolvată fără dialogul cu Rusia, dar că disensiunile cu Moscova nu trebuie ascunse”.

„Pentru moment, pare că totul ține de Angela Merkel și Emmanuel Macron pentru a menține alianța vie și importantă, cel puțin până când domnul Trump se va trezi și va conștientiza necesitatea rolului de conducere al SUA sau până când va fi înlocuit de un alt președinte, mai inteligent”, încheie NYT.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Aterizare fără roțile din față pentru un avion Boeing 767! VIDEO de necrezut