O nouă țară europeană critică scutul antirachetă din România

O nouă țară europeană critică scutul antirachetă din România
Publicat: 16/05/2016, 15:40

„Avem aceleași preocupări în privința securității europene, în contextul în care colegii noștri din țări NATO încearcă să stimuleze confruntările și să avanseze infrastructura militară spre est, în apropierea frontierelor noastre”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întâlnirea cu omologul său belarus, Vladimir Makei.

„Nici Rusia, nici Belarus nu susțin crearea unor linii de confruntare în Europa”, a subliniat Lavrov.

„Am discutat despre situația generală a securității în Europa. Avem interese comune în relațiile cu NATO și cu Uniunea Europeană; în Europa nu trebuie să existe linii de separație”, a subliniat Lavrov, referindu-se la instalarea unor elemente antibalistice NATO în România și Polonia.

„Eforturile noastre eșuează atât timp cât partenerii noștri occidentali acționează din interese proprii”, a subliniat Lavrov.

Planul NATO de instalare a unor elemente antibalistice în România și Polonia reprezintă o sursă de tensiuni cu Moscova. Rusia consideră că sistemele militare sunt îndreptate împotriva sa, deși Alianța Nord-Atlantică a dat asigurări că sunt vizate capacitățile balistice ale unor țări precum Iranul și Coreea de Nord. Sistemul antirachetă instalat de Alianța Nord-Atlantică în România este o „amenințare” pentru Rusia, a anunțat Kremlinul, avertizând că Rusia va lua măsuri pentru a se apăra. „Noi am spus de la bun început că sistemul antirachetă (din România – n.red.) reprezintă o amenințare pentru Rusia. La început au fost explicații ample referitoare la potențiale amenințări balistice din partea Iranului. (…) Trebuie să vă amintesc că președintele Vladimir Putin a întrebat de mai multe ori împotriva cui este îndreptat acest sistem”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei. „Nu se pune întrebarea dacă Rusia va lua sau nu măsuri; este clar că sunt luate măsuri pentru menținerea securității Rusiei la nivelul adecvat”, a spus Peskov.

Elementele antibalistice din România afectează securitatea Rusiei, a reiterat Ministerul rus de Externe, avertizând Alianța Nord-Atlantică și Statele Unite că este vorba de o decizie greșită și de o încălcare a Tratatului forțelor nucleare intermediare (INF). „Instalarea elementelor antirachetă în România afectează interesele de securitate ale Rusiei”, a transmis Ministerul rus de Externe. „Decizia Statelor Unite de a instala elemente antibalistice în România este greșită, existând riscul afectării echilibrului strategic”, a subliniat diplomația rusă. „În plus, este vorba de o încălcare de către Statele Unite a Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare”, a reiterat Moscova.

Activarea sistemului antibalistic din România va permite apărarea Europei de amenințările unor țări ca Iranul, a argumentat Robert Bell, emisarul Pentagonului în Europa, reiterând poziția Statelor Unite că elementele antirachetă de la Deveselu nu sunt îndreptate împotriva Rusiei. „Acum, NATO va avea capacitățile militare de a apăra Europa”, a declarat Robert Bell referindu-se la integrarea elementelor antibalistice de la Deveselu (județul Olt) în sistemul antirachetă al Alianței Nord-Atlantice. „Iranul continuă să suplimenteze capacitățile balistice, iar noi trebuie să fim pregătiți. Sistemul antirachetă (din România – n.red.) nu este îndreptat împotriva Rusiei”, a subliniat Bell.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICŢIE pe întreg teritoriul României. E deja în vigoare. Gestul banal de Paște
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York