O țară din Europa începe vaccinarea împotriva variolei maimuței în farmacii

O țară din Europa începe vaccinarea împotriva variolei maimuței în farmacii
Sursă Foto: Profimedia
Publicat: 10/08/2022, 15:21
Actualizat: 10/08/2022, 15:24

Cinci farmacii din Franţa au lansat miercuri un experiment, pe parcursul căruia timp de două săptămâni va testa vaccinarea împotriva variolei maimuţei.

Printre cele cinci farmacii participante la acest experiment se numără și o farmacie din Lille, uşor accesibilă tuturor, care este situată în apropiere de gară.

Această farmacie ”a fost aleasă pentru că urmărim deja pacienţi în tratament împotriva HIV sau tratament prevenitv «PrEP», care corespunde ţintei campaniei de vaccinare”, declară farmacistul Fabien Florack.

Un bărbat, pe nume Patrick (nume împrumutat), în vârstă de 45 de ani, este unul dintre primii vaccinaţi în această farmacie.

El a renunţat să se vaccineze sâmbătă, din cauza cozii imense pe care a găsit-o la un centru de vaccinare, după care s-a programat pe site-ul Doctolib pentru a se vaccina în această farmacie.

”Contaminările se răspândesc extrem de repede, chiar dacă nu avem un comportament prea riscant”, constată acest bărbat, care face parte din comunitatea LGBT.

”În comunitatea gay, întâlnirile facile sunt o realitate. În ciuda faptului că variola maimuţei nu provoacă o nelinişte enormă în rândul homosexualilor, toată lumea de decis să se vaccineze”, mai spune el.

Trei dintre prietenii săi sunt contaminaţi în prezent, iar altul a fost spitalizat timp de zece zile.

Frmacia din Lille asigură pe parcursul acestui experiment peste 300 de doze de vaccin

Farmacia asigură 130 de vaccinări săptămâna aceasta, care au fost ocupate rapid, şi se pregăteşte să asigure 200 de vaccinări săptămâna viitoare.

”Azi nu ne lipsesc dozele, însă ideea este ca numărul de doze aprovizionate să fie administrat”, subliniază Fabien Florack.

Vaccinul se păstrează la -80°C, timp de doar 14 zile, după decongelare.

La coadăse aflau mai multe persoane din Belgia, care aleg să vină în Franța pentru a se vaccina din cauza ”condiţiilor de vaccinare mult mai restrictive” din țara vecină. Este și cazul lui Nicolas, un francez în vârstă de 44 de ani, homosexual, care a venit fără programare şi a fost trimis la un centru de vaccinare.

”Dincolo de viaţa mea privată, sunt profesor, iar după începerea anului şcolar mă voi afla în contact zilnic cu tinerii. Nu vreau să le dau boala”, declară bărbatul.

La trei luni de la apariţia epidemiei variolei maimuţei, aproape 28.000 de cazuri au fost confirmate în lume şi încep să fie semnalate morţi.

Alarmant este faptul că, în Europa, majoritatea celor care se infectează cu acest virus sunt bărbaţi care întreţin relaţii sexuale cu alţi bărbaţi, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).