• Publicat:
Internațional

Oficiali SUA: Avionul ucrainean, doborât probabil de o rachetă / Londra exprimă preocupare – VIDEO

Oficiali SUA: Avionul ucrainean, doborât probabil de o rachetă / Londra exprimă preocupare – VIDEO
Avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă oficiali militari americani citați de revista Newsweek, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă „preocupare" privind această ipoteză.

ATENȚIE! Urmează imagini cu puternic impact emoțional

Un oficial de la Pentagon, unul din cadrul comunității de informații din SUA și un oficial irakian au declarat pentru Newsweek că avionul Boeing 737-800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO).

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.

Comandamentul Central american (CENTCOM) a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei.

 

Guvernul Boris Johnson a exprimat „preocupare” privind această ipoteză. „Nu am de gând să fac speculații, dar informațiile generează foarte mare preocupare și le analizăm urgent”, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street pentru agenția Press Association.

Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate din Ucraina, a declarat că autoritățile ucrainene au mai multe ipoteze privind prăbușirea avionului, inclusiv cea a unui atac cu rachetă. „Un atac cu rachetă, posibil cu un sistem Tor, se numără printre principalele ipoteze, dat fiind că au apărut pe Internet informații despre fragmente de rachetă găsite în apropiere”, a precizat Danilov.

 

Inchide