Oficialii ruși au condamnat drept „rușinoasă manipulare” cererea orfanului adresată lui Putin

Oficialii ruși au condamnat drept rușinoasă manipulare cererea orfanului adresată lui Putin
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 05/02/2019, 04:53

Oficialii ruși au denunțat joi o provocare și o „rușinoasă manipulare”, după ce presa a relatat faptul că un orfan de 14 ani, suferind de o boală genetică, l-a implorat pe Vladimir Putin să lase o familie americană să-l adopte, relatează AFP.

Maxime Kargopoltsev, care trăiește într-un internat din Celiabinsk, oraș industrial din munții Urali, a scris o scrisoare destinată președintelui și deputaților ruși ca aceștia să revină asupra deciziei interzicerii adoptării copiilor ruși de către cetățenii americani, potrivit mass-mediei ruse.

Postul de radio Ecoul Moscovei a publicat în pagina electronică fotografii cu Maxim și „familia” sa americană, soții Wallen din statul Virginia, care îl cunosc de la vârsta de 7 ani și care au depus o cerere de adopție.

„Cer Dumei și lui Vladimir Vladimirovici (Putin) să autorizeze adopția. (…) Nu putem priva copiii de posibilitatea de a avea o familie”, a scris orfanul, potrivit unei televiziuni regionale.

Apelul lansat de către băiat a provocat emoție în Rusia, îndeosebi pe internet, după ce Vladimir Putin a promulgat la sfârșitul lunii decembrie o lege care interzice adopția de copii ruși de către americani, într-o manifestare inedită de ostilitate față de fostul adversar din Războiul Rece.

Unul dintre autorii textului de lege controversat, deputatul Ekaterina Lakhova, apaținând Rusiei Unite, partidul aflat la putere, a denunțat o provocare, la trei zile după un protest al opoziției ruse la Moscova față de această lege.

„Este evident faptul că băiatul nu a putut face asta fără ajutorul adulților (…) Totul a fost făcut cu ajutorul adulților. Acesta reprezintă un nou pretext de a se indigna, de a lansa alte atacuri împotriva Rusiei”, a declarat fostul președinte al Comisiei pentru Afaceri Familiale agenției publice Ria Novosti.

Pavel Astakhov, delegatul de la Kremlin pentru drepturile copilului, a afirmat în pagina de Twitter că scrisoarea este „un fals”.

După verificări asupra „apelului orfanului bolnav” din Celiabinsk, s-a constatat că este un fals. O manipulare rușionasă”, a scris el.

„Maxim nu s-a adresat nimănui, nici prin scris, nici verbal, nicicum. (…) El este lângă mine și spune că nimic nu este adevărat”, a asigurat la rândul său Denis Mațko, directorul orfelinatului nr. 13 din Celiabinsk pentru Ria Novosti.

Jurnalista Irina Gundareva din Celiabinsk a scris pe blogul său că după izbucnirea scandalului, băiatul a încetat să mai răspundă la telefon.

„Cred că Maxim are într-adevăr acum nevoie de ajutorul nostru”, a scris ea, apreciind că direcțiunea internatului, „moartă de frică”, a blocat orice contact cu exteriorul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că serviciile nu au identificat sursa mesajului.

„Am verificat în cel mai serios mod cu putință: Kremlinul nu a primit nicio scrisoare”, a declarat el pentru agenția Interfax.

Delegatul pentru drepturile omului din regiunea Celiabinsk, Margarita Pavlova, a indicat că era la curent cu intenția băiatului de a se adresa autorităților ruse și americane.

„El avea această idee: să-i scrie întâi lui Obama, după care lui Putin”, a declarat ea pentru postul de radio Business FM, adăugând totodată că nu a văzut „nici una, nici cealaltă scrisoare”.

„Are o boală genetică, probleme de creștere. Familia americană are posibilitatea să plătească tratamentul, pentru ei nu este o problemă. Au găsit deja clinica pregătită să îl trateze pe Maxim”, a adăugat Pavlova.

Legea rusă, adoptată ca reacție la o lege americană care îi sancționează pe oficialii ruși responsabili de moartea în închisoare a juristului Serghei Magnițchi, care interzice adopțiile de către americani, a provocat numeroase reacții în Rusia și în lume.

Fondul pentru Copii al Națiunilor Unite, (UNICEF) a cerut Guvernului rus să fie atenți la „suferința actuală a numeroșilor copii ruși care trăiesc în orfelinate”.

Între 2008 și 2011, 15.000 de copii ruși au fost adoptați de străini, dintre care 5.000 de către americani, în timp ce aproximativ 33.000 au fost adoptați de către ruși, potrivit cifrelor oficiale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
Experiment: un tânăr a devenit om al străzii pentru a demonstra că poate ajunge milionar...
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce spunea Vali Vijelie despre posibilitatea de a-și înșela soția: „Ochii văd, inima cere!”. Dezvăluirile...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
S-a dat decizia pentru TOATE FEMEILE, inclusiv cele din România. Noile norme vor fi total...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Când cresc salariile în România! Breaking news
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom