Olaf Scholz și Lula da Silva insistă pentru depășirea obstacolelor și semnarea acordului comercial UE-Mercosur, contestat de Franța și Argentina

Olaf Scholz și Lula da Silva insistă pentru depășirea obstacolelor și semnarea acordului comercial UE-Mercosur, contestat de Franța și Argentina
Publicat: 04/12/2023, 21:01

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, și președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, au semnalat, luni seară, că vor intensifica eforturile pentru a obține semnarea Acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur, un tratat contestat de Franța și de Argentina.

”Eu sunt convins că vom avea majoritate în Consiliul Uniunii Europene și în Parlamentul European pentru acest acord comercial”, a declarat Olaf Scholz, potrivit postului german NTV, cu ocazia întrevederii pe care a avut-o luni seară, la Berlin, cu președintele Braziliei.

”Acordul generează un potențial imens la nivel economic și comercial. Brazilia este unul dintre principalii parteneri comerciali din America de Sud. Peste 1.000 de companii care au capital mixt, german și brazilian, ar avea beneficii semnificative”, a subliniat Olaf Scholz.

Uniunea Europeană și statele din cadrul Pieței Comune a Sudului (Mercosur) – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – au ajuns în 2019 la un acord de principiu pentru un acord comercial, după aproape 20 de ani de negocieri. Acordul UE-Mercosur ar crea cel mai mare spațiu comercial din lume, implicând aproximativ 780 de milioane de locuitori.

Însă președintele Franței, Emmanuel Macron, a semnalat că nu consideră suficiente concesiile în domeniul protejării mediului oferite de națiunile sud-americane. Iar Argentina a anunțat că nu va accepta tratatul până nu va fi instalat în funcție noul președinte, Javier Milei.

Lula da Silva i-a cerut sâmbătă lui Emmanuel Macron, la Conferința ONU pe tema schimbărilor climatice (COP28), desfășurată în Dubai, să fie flexibil în abordare.

”I-am spus lui Macron ca atunci când stă pe scaun în avion să își deschidă inima, să discute cu soția sa și să accepte acordul UE-Mercosur. Dacă nu l-au emoționat aceste lucruri, vom avea alte întâlniri, nu renunț la a-l convinge pe Macron, voi insista până voi reuși”, a declarat președintele Braziliei, citat de agenția Bloomberg.

Uniunea Europeană a anunțat că vrea semnarea acordului ”cât mai curând posibil”. ”Au fost făcute progrese substanțiale în ultima lună, ambele părți fiind angajate să semneze un acord care să abordeze eficient preocupările climatice”, a afirmat luni Balazs Ujvari, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

ANALIZĂ Netanyahu insistă să demonstreze că obține rezultate, dar se confruntă cu presiuni tot mai intense, la nivel intern și internațional

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Tichete cadou de 8 martie 2024. Se dau 300 de lei de Ziua Femeii!
FOTO. Cum arată tânăra acuzată că s-a culcat cu jumătate din vestiarul echipei de fotbal...
O tânără și-a anunțat moartea pe LinkedIn
Boala care o chinuia pe Mioara Roman. Doctorii au diagnosticat-o greșit
Oraşul din România cu şomaj zero. Se caută "urgent" cel puţin 1.000 de muncitori
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Cum arată casele vedetelor din România. Vlăduţa Lupău, Cătălin Măruţă sau Andreea Marin au investit...
Noua Dacia Duster 2024 „INVADEAZĂ” România! Mai multe exemplare, văzute în trafic cu numere de...
Filmul tragediei din Centrul Vechi! De ce a fost bătută fără mila tânăra de 25...
De ce ar fi murit, de fapt, Mile Povan! Regretatul artist a ajuns la Urgențe...
Cum a transformat un guvernator un oraş "interzis" într-un paradis turistic în doar 26 de...
Continuă calvarul pentru fosta asistentă a lui Capatos! Au intrat peste ea în casă 😲
Astronomii din România au surprins UN OBIECT straniu printre stele
Elena Udrea e în lacrimi! Decizia venită chiar acum
Noutățile Netflix martie 2024. Ce filme și seriale noi apar
Care este cauza morții lui Mile Povan, de fapt. Ce spune rezultatul autopsiei
BANCUL ZILEI. Bulă: Bubulino, hai să facem dragoste că mai am de trăit doar 24...
Furnicile de deșert au o abilitate de navigare neobișnuită