Omul care a condus Ungaria timp de un deceniu a murit la vârsta de 93 de ani

Omul care a condus Ungaria timp de un deceniu a murit la vârsta de 93 de ani
Publicat: 06/10/2015, 15:34

Goncz, născut pe 10 februarie 1922 la Budapesta, un fost un disident comunist, scriitor și traducător de beletristică, și-a asumat un rol activ în politică spre sfârșitul anilor ’80.

El a fondat Alianța Democraților Liberi (SZDSZ, liberali) în 1988 și a devenit președintele Ligii Ungare pentru Drepturile Omului în 1989.

În 1990, el a fost ales membru al Parlamentului și a devenit rapid președinte.

Cele două partide care dominau Parlamentul, Forumul Democratic Ungar și SZDSZ, l-au ales pentru mandat de președinte de cinci ani. El a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani în 1995 și s-a retras de la președinție pe 4 august 2000, după zece ani la putere. Legea ungară nu permite mandate cumulate de peste zece ani.

În această perioadă, Goncz a rămas cel mai popular și mai iubit om de stat din Ungaria, în pofida unor situațiilor dificile cu care s-a confruntat, între care o adevărată blocadă a taximetriștilor în Budapesta și solicitări din partea unor politicieni puternici de a-i demite pe directorii posturilor de radio și de televiziune naționale, cărora nu le-a dat curs.

După ce s-a retras de la putere, Goncz a rămas una dintre cele mai populare personalități din Ungaria și a continuat să participe deopotrivă la evenimente politice și literare.

El a fost președinte și președinte de onoare, în perioada 1989-1990, al Asociației Scriitorilor Unguri.