ONU refuză SUA: fără sancțiuni împotriva Iranului! Ce aliați internaționali mai are America

Redactor:
Marius Olaru
ONU refuză SUA: fără sancțiuni împotriva Iranului! Ce aliați internaționali mai are America
ONU refuză SUA: fără sancțiuni împotriva Iranului! Ce aliați internaționali mai are America / Sursa FOTO: https://home.treasury.gov

Cresc tensiunile la cel mai înalt nivel în chestiunea programului nuclear iranian. Statele Unite au primit o lovitură în plin din partea ONU, care a refuzat să dea curs solicitării americane privind impunerea de noi sancțiuni aplicate Teheranului.

Indonezia, care asigură preşedinţia Consiliului de Securitate a ONU, a anunțat că nu este în măsură să întreprindă acţiuni suplimentare împotriva Iranului, așa cum vrea America, deoarece nu există un consens în rândul celor 15 membri. De fapt, 13 membri ai Consiliului de Securitate şi-au exprimat vehement opoziţia faţă de demersul american, o majoritate zdrobitoare! Ei au argumentat că acţiunea Washingtonului este nulă având în vedere că vor să atace un proces convenit în cadrul acordului nuclear semnat în 2015 cu Iranul, din care însă SUA s-au retras în urmă cu doi ani.

Poziția Americii: amenință și ONU!

Dian Triansyah Djani, ambasadorul indonezian la ONU și pentru moment preşedintele Consiliului de Securitate, a abordat chestiunea iraniană într-un răspuns la o întrebare adresată de Rusia şi China în timpul unei întâlniri consacrate Orientului Mijlociu.

În replică, ambasadorul SUA la ONU, Kelly Craft, a reacţionat printr-o amenințare subtilă la adresa Organizației Națiunilor Unite: „Permiteţi-mi să clarific foarte bine acest lucru: administraţia Trump nu se teme să fie într-o companie limitată în chestiunea iraniană!”. „Regret doar că ceilalţi membri ai acestui Consiliu de Securitate s-au rătăcit şi au ajuns acum să stea în compania teroriştilor”, a continuat Kelly Craft, citată de Times of Israel.

Demersul americanilor a fost anunțat deja de Mike Pompeo. Secretarul de stat a declarat că s-a declanşat un proces de 30 de zile pentru reimpunerea tuturor sancţiunilor internaţionale asupra Iranului. În acest sens, SUA au depus o plângere la Consiliul de Securitate al ONU în care, culmea, iranienii sunt acuzați de încălcarea acordului nuclear din 2015! Administraţia de la Washington susţine legitimitatea declanşării acestei proceduri – cunoscută sub numele de „Snapback” – deoarece o rezoluţie a Consiliului de Securitate din 2015 care consacră acordul nuclear încă numeşte SUA drept participant.

Vot negativ și pentru embargoul asupra vânzării de armament

Mai mult, Consiliul de Securitate al ONU a respins și tentativa SUA din 14 august, de a prelungi embargoului asupra vânzărilor de arme convenţionale către Iran. Actualul embargou urmează a expira în octombrie. La vot, Washingtonul a fost susţinut doar de Republica Dominicană!

Potrivit opiniilor unor diplomaţi, este posibil ca Republica Dominicană şi Niger, care asigură preşedinţia Consiliului în luna septembrie, să se confrunte cu presiuni din partea SUA pentru a nu ţine cont de evaluarea Indoneziei şi a aproba declanşarea procedurii de snapback.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Ai probleme cu acneea? Atunci ar trebui să consumi mai des aceste ceaiuri
Inchide