Opere de artă furate de ISIS ar ajunge ilegal în Occident, prin România

Opere de artă furate de ISIS ar ajunge ilegal în Occident, prin România
Publicat: 15/04/2016, 22:47

„Practic, s-a dezvoltat un trafic cu opere de artă prin Turcia, adesea cu intrare prin Europa de Sud-Est, prin Bulgaria, România și Ungaria: în case de licitații găsim frecvent opere de artă furate care iau drumul spre marile orașe europene – Zurich, Geneva, Paris, Londra, Munchen, apoi spre Statele Unite, în Chicago, Los Angeles, New York”, explică Jean-Jacques Neuer.

„Deocamdată, nu se poate spune că găsim pe piață în mod sistematic astfel de obiecte”, precizează Jean-Jacques Neuer, membru al Consiliului de administrație al Muzeului Național de Artă Asiatică Guimet, cu sediul în Paris.

Țările Uniunii Europene sunt deja destinații ale traficului cu obiecte de artă furate din Orientul Mijlociu, subliniază Jean-Jacques Neuer. „Este foarte probabil – datorită legislației permisive – ca astfel de obiecte să fie deja stocate în Olanda și Belgia”, precizează expertul.

Rețeaua teroristă sunnită ocupă teritorii în nord-estul Siriei, în nord-vestul Irakului, în nordul Libiei și în nordul Egiptului, unde a proclamat „un califat”.

Organizația teroristă sunnită a ocupat circa un an orașul sirian Palmira. Amfiteatrul roman din Palmira este înscris în patrimoniul UNESCO.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase