Opt persoane au fost condamnate luni în Arabia Saudită pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Redactor:
Andrei Vacaru
Opt persoane au fost condamnate luni în Arabia Saudită pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi
Opt persoane au fost condamnate luni în Arabia Saudită pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Sursa foto: Shutterstock

O instanță din Arabia Saudită a condamnat luni opt persoane la pedepse cuprinse între șapte și 20 de ani de închisoare în dosarul asasinării jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Deși acestea ar fi putut inclusiv să fie condamnate la moarte, persoanele condamnate au evitat o astfel de decizie după ce, acum patru luni, familia lui Jamal Khashoggi a anunțat că îi iartă pe asasinii jurnalistului, informează site-ul agenției de presă Reuters.

Procesul a fost criticat de către un oficial al Organizației Națiunilor Unite (ONU), dar și de către activiștii pentru drepturile omului, care susțin că persoanele care au planificat și comandat asasinarea jurnalistului se află în libertate în continuare.

Khashoggi, un critic al prințului moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar fi fost ucis în Consulatul saudit de la Istanbul pe 2 octombrie. Jurnalistul se adresase Consulatului pentru a obține o serie de documente de care avea nevoie pentru a se căsători.

Potrivit anchetatorilor, acesta ar fi fost ucis în interiorul Consulatului, iar trupul său ar fi fost dezmembrat. Rămășițele lui Khashoggi nu au fost descoperite nici până în prezent.

După pronunțarea sentinței, logodnica lui Khashoggi a declarat că cei opt condamnați nu sunt singurii responsabili pentru această crimă.

„Autoritățile saudite închid acest caz fără ca lumea să știe adevărul despre cine este responsabil pentru asasinarea lui Jamal. Cine a plănuit-o, cine a ordonat-o, unde este trupul lui?”, a scris Hatice Cengiz într-un comunicat de presă.

În luna decembrie, instanța saudită a condamnat alte cinci persoane la moarte și trei la închisoare în acest caz, susținând, însă, că asasinarea jurnalistului nu a fost premeditată.

Un alt proces privind asasinarea lui Khashoggi a început în Turcia

La începutul lunii iulie a avut loc primul termen din cadrul procesului privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, proces în care sunt puși sub acuzare 20 de cetățeni saudiți, judecați în lipsă.

În luna martie, procurorii turci au pus sub acuzare 20 de cetățeni saudiți în legătură cu asasinarea jurnalistului, printre care se numără și doi foști consilieri ai prințului moștenitor al Arabiei saudite, Mohammed bin Salman.

Potrivit rechizitoriului, fostul director adjunct al serviciului saudit de informații, Ahmed al-Assiri, este acuzat de organizarea unui grup infracțional și de plănuirea asasinării jurnalistului, care scrisese o serie de materiale critice la adresa autorităților din Arabia Saudită.

Fostul consilier Saud al-Qahtani este acuzat de instigare și că ar fi condus operațiunea de asasinare, dându-le ordine celor care l-au ucis pe jurnalist.

Ceilalți suspecți sunt, majoritatea, ofițeri de informații saudiți, despre care procurorii susțin că au luat parte la operațiunea de asasinare. Procurorii turci au emis deja mandate de arestare pe numele suspecților.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Alexandra Stan, cele mai fierbinți ipostaze în care a apărut vreodată Cântăreața a lăsat...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Ora de iarnă 2020: România dă ceasul înapoi în „cea mai lungă noapte din an”,...
Prima țară care își vaccinează personalul medical împotriva coronavirusului
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Cu ea ar accepta să fie înșelată! Andra ar închide ochii dacă Măruță ar înșela-o...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Ceaușescu, întâlnire secretă cu Arsenie Boca. Ce i-a zis părintele l-a bântuit pe dictator până...
BOMBĂ! De ce nu pleacă Messi de la Barcelona, de fapt. Ce AR PĂȚI la...
Dacă vezi omul din imaginea de mai jos, ai un IQ peste medie
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este miliardarul necunoscut din spatele lanţurilor de magazine Lidl şi Kaufland. Se cunosc atât...
Inchide