OSCE condamnă modul în care s-au desfășurat alegerile din Ungaria: Nu a fost echitabil și a favorizat Fidesz. Replica partidului condus de Orban

OSCE condamnă modul în care s-au desfășurat alegerile din Ungaria: Nu a fost echitabil și a favorizat Fidesz. Replica partidului condus de Orban
Publicat: 09/04/2018, 18:27
Actualizat: 16/04/2018, 15:20

Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a precizat că votanții ungari au avut de ales dintre mai mulți candidați, dar „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” au împiedicat dezbaterile politice reale.

„Cheltuielile excesive din partea guvernului pentru anunțuri și reclame electorale, care au amplificat mesajul de campanie al coaliției de guvernământ, au subminat capacitatea adversarilor de a concura pe o bază echitabilă. Drepturile și libertățile fundamentale au fost respectate în general, dar au fost exercitate într-un climat nefavorabil … Accesul la informație, precum și libertățile de asociere și ale mass-media au fost restrânse, inclusiv prin modificările legislative recente. Campania ostilă a limitat spațiul pentru dezbateri substanțiale și a diminuat capacitatea alegătorilor de a lua o decizie în cunoștință de cauză. De asemenea, televiziunea publică a favorizat în mod clar coaliția de guvernământ”, a mai transmis reprezentantul OSCE.

Misiunea OSCE în Ungaria a avertizat în privința „suprapunerii omniprezente între informațiile prezentate de guvern și campaniile publicitare ale coaliției de guvernământ, care, alături de alte abuzuri privind resursele administrative, a șters liniile de delimitare dintre stat și partid, aspect care este în contradicție cu angajamentele asumate în cadrul OSCE”.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este formată din 57 de state participante, inclusiv Ungaria. Mandatul aceste structuri include aspecte precum controlul armelor, promovarea drepturilor omului, libertatea presei și alegerile corecte.

În replică,Gergely Gulyas, liderul parlamentarilor formațiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, a declarat luni că Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) „și-a depășit autoritatea” cu unele dintre constatările prezentate după alegerile parlamentare de duminică, relatează agenția MTI.

Douglas Wake, șeful misiunii de observare a alegerilor din partea OSCE, a anunțat că procesul electoral din Ungaria și resursele excesive ale partidelor de guvernământ au subminat capacitatea opoziției de a concura într-un mod echitabil la scrutin.

Totodată, „intimidarea și retorica xenofobă, favorizarea din partea mass-media și finanțarea opacă a campaniei electorale” din partea alianței Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) au împiedicat dezbaterile politice reale.

„Nu este de competența OSCE să-și exprime opinia despre campania electorală din Ungaria, iar o dispută în mod special cu partidele aflate la guvernare – care se opun migrației -, precum și exprimarea unui punct de vedere privind campaniile guvernului sunt decizii deplasate. Respingerea imigrației nu înseamnă xenofobie, ci mai degrabă un instinct de supraviețuire”, a spus Gergely Gulyas.

Liderul parlamentarilor Fidesz a subliniat că misiunea OSCE în Ungaria a descoperit că „dreptul constituțional fundamental al cetățenilor de a vota a fost garantat, iar Fidesz este complet de acord cu această concluzie”. Totodată, poziția partidului de guvernământ de la Budapesta este că alegerile au avut loc într-un mod „transparent și profesionist”.

Alianța de guvernământ Fidesz – Partidul Popular Creștin Democrat (KDNP) a câștigat alegerile parlamentare din Ungaria de duminică și va avea 133 dintre cele 199 de locuri în Parlament, potrivit datelor Biroului Electoral Național.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
Ce s-a întâmplat în culise după episodul negru de pe Național Arena, la concertul trupei...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Onorariu-record pentru un avocat din România. Cât a primit apărătorul lui Mario Iorgulescu
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul din spatele odioasei crime de la Oradea. Anchetatorii au dezvăluit de ce a fost...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Americanii ştiu numărul soldaţilor pe care Rusia i-a pierdut în războiul din Ucraina
Metoda ANTICĂ de la indieni! Răcoare în casă cu un SINGUR vas de teracotă
UNGARIA, la ani lumină de România. Ungurii ne-au umilit la propriu
Babasha revine. Ce s-a întâmplat pe Arena Națională
Fiul Ancăi Molnar, ipostază sfâșietoare lângă sicriul make-up artistului. Mesajul publicat prin care își plânge...
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Discuția dintre Rebecca și Antoni! Concurenta încearcă să-l asigure pe partenerul său că nu l-a...
Chris Martin, lecţie de iubire la al doilea concert Coldplay de pe Arena Naţională! A...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Grecia a închis școlile și Acropola din Atena din cauza valului de căldură
×